DB 2016 2

ДАНИ БЕОГРАДА 2016.

И ове године је у априлу месецу одржана традиционална манифестација ДАНИ БЕОГРАДА. Као и претходних 14 пута и ове године су ДАНИ БЕОГРАДА организовани са циљем да се присетимо свих посебности, богаства, лепота, богате историје нашег града и великих људи који су значајно допринели његовом развоју. Овогодишња манифестација се одржала под мотом „Под сјајем историје“ а чинили су је многобројни културно-едукативи програми, њих преко 40. Манифестација је почела 15. априла полагањем цвећа на споменик који је подигнут на месту где је 1867. године извршена симболична предаја кључева града Михаилу Обреновићу а истог дана одржана је и свечана седница Скупштине града поводом доделе Годишњих надрада града. Пре седнице уприличен је пријем младих талената код градоначелника. Један од централних догађаја ДАНА БЕОГРАДА, који је трајао током целе манифестације, била је изложба постављена у свечаном холу Скупштине града „Наше благо – из збирки музеја и легата Београда“ на којој су презентована дела из колекција Музеја града Београда, Куће легата, Историјског архива Београда, Дома Јеврема Грујића и Легата Ватрослава Јагића.

У суботу 16. априла у Дечијем културном центру одржано је Дечије београдско пролеће а у вечерњим часовима истог дана је на шест пунктова у Кнез Михаиловој улици изведен богат музички програм на којем су наступили еминентни џез, рок и поп ствараоци. На, ове године установљеној, сцени „Цветни трг“ реализован је 17. априла веома атрактиван и разноврстан музички, драмски и књижевни програм. Такође, у улици Краља Милана која је, за ову прилику, била претворена у пешачку зону, на више пунктова, одржани су бројни садржаји у организацији Градских секретаријата за привреду, културу и образовање и дечију заштиту. Као ново место одржавања програма манифестације ове године је укључена и Савска променада која се показала као веома захвалан пункт за изложбене поставке на отвореном. Веома је била запажена изложба „Са београдских река – збирка речног бродарства Музеја науке и технике“ али и изложба „Београд на снимцима фоторепортера 1920-1941“. На Савској променади уприличен је и занимљив и ефектан музички програм. Грађани и туристи су 18. и 19. априла могли да посете градске институције у оквиру програма „Отворена врата институција града“ а ништа мање важан сегмент манифестације који је привукао завидан број заинетерсованих била су „Јавна вођења“ у оквиру којих су заинтересовани имали прилику да упознају један другачији Београд и да чују неке мање познате приче из историје града. Тако, посетици ових тура су могли много научити о страдањима логораша у Бањичком логору али и другим местима на којима су вршени злочини, као што је било Старо сајмиште. Запажене су биле и туре које су се односиле на историју и развој филма и аутомобилизма у Београду а посебну пажњу је привукла тура која се реферисала на пријем и развој популарне музике, пре свега рокенрола, у Београдау у другој половини 20. века. За оне који су више наклоњени науци реализован је програм из области астрономије а места посете била су Београдски планетаријум и Народна опсерваторије на Калемегдану. Поред већ наведених изложби које су у оквиру овогодишње манифестације реализоване потребно је навести да су остварене и изложбе „Новац на тлу Србије“ која је одржана у Центру за посетиоце – музеју новца Народне банке Србије као и изложбу у Библиотеви града Београда „Београдским илустрованим новинама“ која је говорила о развоју илустрованих часописа у нашем граду. Посебан догађај у оквиру програма изложби била је изложба радова студената графичког дизајна ФПУ. Наиме, на овој изложби У Дому омладине представљени су радови са конкурса за визуелни идентитет манифестације ДАНИ БЕОГРАДА.

У наставку манифестације ДАНИ БЕОГРАДА 2016, али ван стандардног термина од 16. до 19. априла, одржана су још два упечатљива музичка догађаја, најпре је 21. априла Дивна Љубојевић у Сава центру извела концерт духовне музике а 30. априла је концертом на Тргу Републике обележен Међународни дан џеза.

И овогодишња манифестација реализована је под покровитељством Скупштине града Београда. Извршни продуцент манифестације је и ове године било Омладинско позориште ДАДОВ.

ПОГЛЕДАЈ АРХИВУ ЗА​