DB 2017 2

ДАНИ БЕОГРАДА 2017.

Градска управа са Омладинским позориштем ДАДОВ и 2017. године је  припремила богат програма за традиционалну манифестацију “Дани Београда”, која је одржана од 16. до 19. априла. Целокупан програм био је организован на четири локације. Током четири фестивалска дана посетиоци су могли да уживају у три концерта. Централни догађај био је обележавање 150 година откад су Турци предали кључеве града Београда Књажевини Србији.

Прослава „Дани Београда“ једна је од најзанчајнијих манифестација која се догађа сваке године од  16-ог до 19-ог априла у Београду. Повод њеног одржавања су два важна датума у историји Београда, 16. април дан када се у писму папе Јована ВИИИ први пут помиње словенско име града Београда и 19. април дан 1867. године  када је  извршена симболична предаја кључева, између осталих, и града Београда кнезу Михаилу Обреновићу.  Тога дана Београд је и формално постао српски град. Управо ове, 2017. године град Београд прославиће овај јубилеј, обзиром да ће се овог априла навршити 150. година од тог великог догађаја.

Дани Београда су, ове године, одржани по шеснаести пут, а намера је била да ове године Београд прослави овај јубилаеј како доликује и пре свега, онако како наш главни град то и заслужује.

Наше суграђане и све госте Београда обрадовао је богат културно – уметнички програм са прегрш концерата, изложби, јавних вођења, представа итд. А као и сваке године целокупан програм биће отвореног и бесплатног карактера.
На сценама Дома омладине, Народног позоришта у Београд и Дечијег културног центра одржана су три велика концерта „Април у Београду“ који је окупио познате извођаче Тијану Дапчевић, Дејана Цукића, Екстра Нену, и многе друге. На сцени Народног позоришта наступила је оперска дива Јадранка Јовановић са својим пријатељима уз пратњу уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“. Док је у Дечијем културном центру изведен концерт под називом „Ово је Србија“, на коме су наступили Мерима Његомир, Раде Јоровић, Чеда Марковић, Данка Стојиљковић, Невена Матић и Драгутин Матић.

Културно просветна заједница Београда за ову прилику припремила је песнички матине под називом „Песме о Београду“ те су прослављени драмски уметници Милан Цаци Михаиловић, Љиљана Благојевић, Небојша Дугалић, и многи други, казивали стихове наших истакнутих песника.
 
Поред концерата организовано је било и  јавно вођење ШЕТЊА КРОЗ ОСМАНСКИ, АУСТРИЈСКИ И СРПСКИ БЕОГРАД НА КАЛЕМЕГДАНУ које је подразумевало туре које су биле отворене за све заинтересоване сугађане, а који су имали прилике да се упознају са једним другачијим Београдом од оног којим сваки дан ходају као и да чују неке нове приче – личне, драматичне, алтернативне историје града у коме живе.
Као и сваке године, установе културе града Београда међу којима су ове године и Позориште на Теразијама, Педагошки музеј, Музеј града Београда и многи други, отвориле су своја врта свим заитересованим посетиоцима.

ПОГЛЕДАЈ АРХИВУ ЗА