ПРОГРАМ 2021.

ПРОТОКОЛ

Конференција за медије

МЕСТО: Свечана сала, Скупштина града Београда

У организацији са Секретаријатом за информисање града Београда. Свечана сала, Скупштина града Београда

Полагање цвећа на спомен-обележју на Калемегдану

МЕСТО: Калемегдан

За ову прилику биће ангажован музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војске Републике Србије који ће носити заставе града са којима ће бити организована и почасна паљба на месту полагања цвећа. Приликом полагања цвећа биће организован драмски перформанс који описује део историје и подсећа присутне на догађај који се одиграо пре 150 година.

Свечана седница Скупштине града Београда

МЕСТО: Свечана сала, Скупштина града Београда

Свечана додела награда Града Београда

МЕСТО: Сава Центар

ИЗЛОЖБЕ И ПРОМОЦИЈЕ

Обележавање 6. априла 1941. године – 80 година од бомбардовања Београда 

Изложба поводом обележавања дана када је 1941. године бомардован Београд од стране нацистичке Немачке у Другом светском рату

Место одржавања: Трг Републике

Организација: У сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у Београду, Руским домом и Историјским музејом Србије

Опис: Изложба је замишљена да буде постављена на 20 паноа, постављених на Тргу Републике

У години када Србија, Русија и цео свет обележавају велики јубилеј – 80 година од почетка Другог светског рата – желимо да осветлимо одлучујућу улогу коју су наше херојске земље и два братска народа имале у ослобођењу Европе и коначном поразу нацистичке Немачке у Другом светском рату, али и да укажемо на страдања које је у савременој историји доживео српски народ у борби за заштиту свог суверенитета и слободарског духа.

Омаж Марку Поповићу 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Свет средњовековних утврђења градова и манастира” 

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Свечана сала Старог Двора

ОРГАНИЗАТОР: У сарадњи са Археолошким институтом и Заводом за заштиту споменика културе Града Београда        

Изрека каже: “Човек снује, а Бог одлучује”. Тако је и са књигом Свет средњовековних утврђења градова и манастира – намера уредништва и жеља приложника била је да она буде зборник радова у част Марка Поповића. Уз велико поштовање према његовим доприносима у спознавању средњовековне прошлости Србије и очувању националног културног наслеђа, зборник је такође требало да покаже, како стручној јавности тако и самом Поповићу, а на начин уобичајен у научном свету, да његово дело представља истинску инспирацију истраживачима различитих дисциплина и генерација. Нажалост, пред крај рада на уобличавању публикације затекла нас је тужна вест о његовом одласку.    

Промоцијом ове књиге одајемо почаст великом археологу Марку Поповићу          

ПОЗДРАВ ИЗ БЕОГРАДА: Београд на разгледницама

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Трг Републикe

Oрганизација: У сарадњи са Историјским музејом Србије

Разгледнице већ преко сто година путују светом и на свој начин део су историје сведочећи о људима, догађајима, пределима, улицама.  

Хватајући тренутак замрзнут у времену, разгледнице које вам представљамо дочаравају Београд какав је некад био и који се из године у годину неповратно мења. А док на сликама пред нама буде попримао другачији изглед, можемо у исто врем пратити и развој и промене самих разгледница.   

Крајем 19. века, разгледнице су у целој Србији постале веома популарне. Израдом, издавањем и продајом разгледница бавило се много предузимача, од чувенијих књижара и угледних штампарских предузећа, до мање познатих трговаца. Међу којим су и Вилхем Герка, Књижара Рајковића и Ћуковића, Ј. Чакловић, Љ. Палер и др.  Збирка разгледница Београда разврстана је по тематском садржају илустрација на топографске разгледнице које обухватају разгледнице најразличитијих мотива које се односе на урбани простор, улице, тргове, паркове, јавна здања, споменике и друштвени живот Београда.  Разгледнице су подељене тако да се приказ одвија по следећим улицама: Београд на Савској падини, Савамала, Бара Венеција, Зелени венац, Мала пијаца, Железничка станица, Вилсонов трг, Немањина улица, Славија, Улица краља Милана, Улица кнеза Милоша, Дворски комплекс у Улици краља Милана, Улица кнеза Милоша, Дворски комплекс у Улици краља Милана, Теразије, Улица краља Александра, Македонска улица, Скадарлија, Дорћол, Мали Калемегадан, Велика пијаца-Краљев трг, Позоришни трг, Улица кнеза Михаила, Калемегдан и Београдска тврђава, Око Калемегдана, Мост витешког краља Александра I, Београдско Сајмиште, Београдска излетишта, Дворски комплекс на Дедињу, Авала. Разгледнице Београда су значајни документи који сведоче о изгледу града, његовој географској разноврсности, о развоју урбанизма и архитектуре, друштвено економском разовоју, обичајима, о европеизацији Београда током 19. и 20. века. Значајна је њихова улога у сагледавању историјског развоја, као и њихово место у културној баштини Србије.         

011/ МОМО – КАПОР 

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: улица Кнез Михаилова, испред Библиотеке града Београда

ОРГАНИЗАТОР: Библиотека града Београда (у сарадњи са задужбином ”Момчило Момо Капор”)

У оквиру манифестације Дани Београда 2021, Библиотека града Београда у сарадњи са задужбином  „Момчило Момо Капор” организује изложбу посвећену српском писцу Моми Капору. Изложба ће бити постављена од 08. априла до 30. априла испред Библиотеке града Београда, Кнез Михаилова 56, где ће сви заинтересовани моћи да је погледају. Изложба је урађена двојезично, на српском и енглеском језику. Дизајн изложбе је урадила Снежана Рајковић, превод на енглески језик Мина Станојевић а аутор изложбе је Бојан Кундачина.

Користећи и спајајући две уметности којима се бавио Момо Капор, књижевност и цртање, уз помоћ њих је испричана једна прича о Београду. Помоћу текстова и цртежа Моме Капора и играјући се са њима, прича почиње и завршава се у Кнез Михаиловој улици, на некадашњој штрафти или корзоу, и говори о ономе што чини Београд: о рекама, небу и људима. Београд се мења, као и сви градови, и чека сваког од нас да пронађемо свој угао и своју улицу и да од њих створимо поезију.

Од Моме Капора нема бољег водича кроз Београд, кроз његову историју, улице, свакодневицу и кроз особине Београђана. 011 је позивни број за Београд и његов симбол, а Момо Капор јединствени број који нас позива да откријемо Београд. Када окренете број 011/Момо- Капор, са друге стране жице ће се свакоме јавити Београд – некоме ће причати о Сави и Дунаву, некоме о доласку пролећа и о срећи, а некада ће само некога оговарати, као сви Београђани.
Школице су симбол уметности Моме Капора, једноставна дечја игра на тротоару града. Изложбу чини 11 паноа који представљају 11 квадрата школице који воде посматрача до завршетка школице, до овалног лука, тј. Београда. Када прођете све квадрате школице треба да кренете у живот и нађете свој Београд.

Обележавање дана градитеља Новог Београда и свих учесника омладинских радних акција

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Београд на води

Изложба фотографија изградње Новог Београда, радника и учесника у омладинским радним акцијама. Овим одајемо почаст нашим вредним суграђанима.  

Откривање обележја деспоту Стефану Лазаревићу

МЕСТО: Сквер између улица Гундулићев венац, Дринчићева, Палмотићева и Булевара деспота Стефана

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу биће постављен на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићева, Палмотићева и Булевара деспота Стефана. Локација споменика се планира у централном делу зелене површине сквера, а његова оријентација биће ка главној саобраћајници Булевара деспота Стефана, што ће омогућити да споменик буде сагледив са свих страна. Прилаз самом споменику суграђанима ће бити омогућен са кружног дела тротоара из правца Булевара деспота Стефана.
 
Споменик је израђен по идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре, на основу постојећег вајарског дела споменика деспоту Стефану Лазаревићу овог аутора изложеног у поставци Историјског музеја Србије.

ШЕТЊЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ И СПОМЕНИКЕ БЕОГРАДА

Теразије – нови заштићени простор Београда

Завод за заштиту споменика културе града Београда приредио је обилазак споменика културе и најрепрезентативнијих здања у новој пространој целини (хотел Москва, Теразијска чесма, Стари и Нови двор и други)

Води : Бојана Ибрајтер Газибара, историчар уметности

Место окупљања: испред Палате Албанија, код улаза у подземни пролаз

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термини су попуњени.

Београдске кафане

Обилазак кафана које су споменици културе и причање о интересантном животу  који оне носе. Посетиоци ће имати прилику да на занимљив начин сазнају нешто више о историји кафана, њиховој улози у развоју града као и томе, коју вредност оне имају данас.

 

Води – Љубица Радовановић, мастер историчар уметности, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Место окупљања: испред Кафане „?“, ул. Краља Петра бр. 6

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термини су попуњени.

Градитељка Јелисавета Начић

Завод за заштиту споменика културе града Београда поводом 65 година од смрти Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији, реализује јавно вођење  и представља објеката које је она пројектовала и на тај начин ће посетиоци бити упознати са важним градитељским наслеђем града Београда, али и чути бројне занимљивости о овом граду.

 

Води: Бојана Ибрајтер Газибара, историчар уметности,  Завод за заштиту споменика културе града Београда

Место окупљања: плато испред ОШ “Краљ Петар Први”, ул. Краља Петра бр. 7

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термин је попуњен.

РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ – ”Упознај Београд да би га више волео”

Основци ће на забаван начин моћи да се упознају са наслеђем града Београда, али и да науче како да га чувају и брину о њему. Радионица је намењена деци узрасата од 6 до 10 година. У оквиру радионице, којој предходи предавање о културној баштини Београда, најмлађи суграђани ће имати прилику да испробају апликацију, квиз знања „Београд знам да чувам“.

 

Воде: Ана Сибиновић, етнолог и Слађана Милојевић, документариста, Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Место: Завод за заштиту споменика културе града Београда

Број посетилаца: двадесеторо деце по радионици

Трајање радионице: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термин од 11ч је попуњен.

Животопис Храма Светог Саве

Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са свештенством Храма Светог Саве организује јавно вођење кроз нашу највећу и најимпознатију грађевину – Храм Светог Саве. Посетиоцима овог јавног вођења биће представљене архитектонске и уметничке вредности новозавршеног храма, а  истовремено ће бити испричана и прича о  целини у оквиру које се храм налази, која претендује да постане ново културно добро, као и о Цркви Светог Саве која се налази поред храма.

Воде: Хајна Туцић и Теодора Мердановић, историчарке уметности, Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Место окупљања: испред споменика Светом Сави на платоу између храма и цркве Светог Саве

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термини су попуњени.

Велики барутни магацин – Жртвеник са бедема Горњег града

Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са Народним музејом и ЈП „Београдска тврђава“ у овој посебно направљеној тури за посетиоце Великог барутног магацина на Доњем граду Београдске тврђаве поред приче о свим споменицима који се ту налазе деценијама, посебну пажњу и посветиће недавно конзервираном жртвенику који је пронађен код римског бедема Горњег града, приликом недавно завршених радова на чесми Мехмед паше Соколовића.

Воде: Нела Мићовић, археолог,Завод за заштиту споменика културе града Београда и Веселинка Нинковић, археолог, Народни музеј у Београду.

Место: Велики барутни магацин на Доњем граду Београдске тврђаве

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термини су попуњени.

Споменик Стефану Немањи

Музеј града Београда организује јавно вођење и представљање споменика Стефану Немањи на Савском тргу.  Поред детаља о изради споменика, приче о сложености технологије, о захтевним поступцима вајарске и сликарске технике, о инспирацији  вајара, о значају и симболици комплексно орнаментисаног дела, приче о симболима и  њиховом значењу, као и детаљима скулптуре, посетиоци ће моћи да сазнају историјске податке о Стефану Немањи, оснивачу династије Немањић и утемељивачу српске државности.

Воде: водичи Музеја града Београда

Место одржавања: Савски трг испред самог споменика

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

Земунска тврђава

Завод за заштиту споменика културе града Београда кроз ово јавно вођење представиће најстарију грађевину у Земуну  – тврђаву на Гародшу.  Посетиоци ће имати прилику да се упознају са историјом и принципима грађења средњовековног утврђења Земуна сачуваним у остацима цитаделе такозваног готског типа, али и Миленијумском кулом која је бацила сенку на остатке земунског утврђења.

 

Води: Раде Мрљеш, архитекта, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Место окупљања: улаз у Земунску тврђаву испред Миленијумске куле

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термини су попуњени.

Мештровић у јавном простору

Како су Победник, Споменик захвалности Француској, али и Анђео смрти доспели на Београдску тврђаву и које све тајне крију ови споменици.

Води: Бојана Ибрајтер Газибара, историчар уметности, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Место окупљања: Споменик захвалности Француској, Калемегдан

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термини су попуњени.

Београдска задруга, ново читање (обилазак)

Најрепрезентативнија палата подигнута на простору Савамале почетком 20. века, кроз своје више од сто десет година дуго трајање, памти многе кориснике. Кроз причу о времену њеног настајања и формирања урбаног простора уз обалу Саве, управнику Београдске задруге и великом добротвору Луки Ћеловићу, бројним преправкама, до савременог тренутка и нове улоге, посетиоци ће моћи да се упознају са овом изузетном грађевином, њеном повремено скриваном естетиком, архитектонским и културно-историјским вредностима.

Води: Александра Шевић, архитекта, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Место окупљања: Београдска задруга, Карађорђева 48

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

НАПОМЕНА: Термини су попуњени.

ОТВОРЕНА ВРАТА УСТАНОВА КУЛТУРА ГРАДА БЕОГРАДА

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА

Током манифестације „Дани Београда 2021“ Музеј града Београда донираће одређен број карата за  музеје у саставу Музеја града Београда:

 

ОБИЛАЗАК СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ – 50 карата (25х2 карте)

Окупљање око споменика, на Савском Тргу, и представљање уводног историјског наратива као и контекста и значаја Стафана Немање, Немањића…

Биографски подаци о аутору споменика. Прича о настанку самог дела као и представљање најзанимљивијих података из процеса настанка.

Наратив и детаљна анализа самог дела.

Трајање туре: 30 минута

Вођења организује Музеја града Београда а водичи су историчари уметности.

КOНАК КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ- 50 карата (25х2 карте), Кнеза Симе Марковића 8

Стална поставка: „Ентеријер  београдских  кућа  XIX века“ -Конак кнегиње Љубице убраја се у ред најзначајнијих и најрепрезентативнијих споменичких објеката у Београду. Грађен је од 1829. до 1831. Године и један је од малобројних данас сачуваних  меморијала српске владајуће династије Обреновић. У конаку кнегиње Љубице налази се стална музејска поставка која представља  начин живота и становање у деветнаестовековном Београду. Место: Конак  Кнегиње  Љубице, Кнеза Симе Марковића 8

Радно време: уторак, среда, четвртак и субота од 10.00 до 17.00 часова, петак од 10.00 до 18.00 часова и  недеља од 10.00 до 14.00 часова. Контакт: 011/2638 264

НАПОМЕНА: Све карте су резервисане.

МУЗЕЈ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА- 20 карата (10х2 карте) , Краља Милана 21,  IV спрат на спрату палате “Devanha“

У Музеју је реконструисан бечки атеље сликара Паје Јовановића са деловима стилског намештаја. Изложене су уметникове слике, сликарски прибор, лична документа, дипломе и медаље. Изложбена поставка је сведочанство о амбијенту у коме се непосредно одвијао уметнички чин, о сусретима са важним историјским личностима, о времену, епохи и уметности која је у њему настајала.

Радно време: петак  од 10.00 до 18.00 часова, субота од 10.00 до 17.00 часова, недеља од 10.00 до 14.00 часова. 

НАПОМЕНА: Све карте су резервисане.

СПОМЕН МУЗЕЈ ИВЕ АНДРИЋА- 20 карата (10х2 карте), Андрићев венац 8

Спомен-музеј Иве Андрића отворен је 1976. у стану на Андрићевом венцу 8, у коме је писац, са супругом Милицом Бабић живео од 1958. године. Сачувани су аутентични распоред и изглед улазног хола, салона и Андрићеве собе. У преосталом адаптираном простору отворена је стална поставка, која хронолошки прати живот и стваралаштво лаурета Нобелове награде. Заступљен је и оригинални музејски материјал из Легата Иве Андрића, фотографије, документа, уметнички и лични предмети, књиге и часописи, одликовања.

Радно време: уторак, среда, четвртак и  субота од 10.00 до 17.00 часова, петак од 10.00 до 18.00 часова и недеља од 10.00  до 14.00 часова.

НАПОМЕНА: Све карте су резервисане.

МУЗЕЈ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА- 20 карата (10х2 карте), Јелене Ћетковић 5

Меморијални музеј Јована Цвијића налази се у кући у којој је велики географ и научник живео и радио, саграђеној 1905. Године на Копитаревој градини, по нацртима и жељама самог Цвијића. У сталној поставци аутентичан изглед су задржали салон и соба Цвијићеве супруге Љубице. У преосталом делу Цвијићеве куће постављена је изложба о животу, бројним путовањима и истраживачком раду нашег великог научника. 

Радно време: уторак, среда, четвртак и субота: од 10.00 до 17.00 часова, петак од 10.00 до 18.00 и недеља од 10.00 до 14.00 часова.

НАПОМЕНА: Све карте су резервисане.

ЗБИРКА ИКОНА СЕКУЛИЋ – 20 карата (10х2 карте), Узун Миркова 5, I спрат

У дому колекционара и легатора Милана и Паве Секулић, у аутентичном ентеријеру из међуратног периода, налази се драгоцена збирка икона, слика и предмета примењене уметности. Збирку чини колекција од 165 икона које су настајале од XV до XX века, на простору Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Грчке и Русије. Ово је уједно и једна од највећих колекција икона коју је у Србији могуће видети на једном месту.

Радно време: петак: 10-18 часова, субота: 10-17 часова и недеља: 10-14 часова. 

НАПОМЕНА: Све карте су резервисане.

БИБЛИОТЕКА „ВЛАДА АКСЕНТИЈЕВИЋ“, ОБРЕНОВАЦ 

У програму манифестације ДАНИ БЕОГРАДА 2021. Библиотека ће партиципирати са следећим програмом:

 

Местo: Библиотека

Пројекција филмова „Oбреновац између два века“ и  Стара чаршија.

Улаз бесплатан.

ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД

КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ:

 • СКРИВЕНИ БЕОГРАД („ИМА ЛИ ЗМАЈА У ТВРЂАВИ“)

ОПИС: Програм СКРИВЕНИ БЕОГРАД  „Има ли змаја у тврђави“ је замишљен као истраживачка игра откривања делова тврђаве и споменика културе. У току игре учесници се упознају  са историјским личностима из епохе деспота Стефана Лазаревића. Игра је тако дизајнирана да покреће децу да уче о средњовековном  Београду  на интерактиван и забаван начин и да тврђаву доживе као својеврсну витешку школу у којој ће их деспот СтефанЛазаревић, витез Змајевог реда,  „именовати витезовима реда знања“.

Актери  програма (глумци  и  аниматори),  у  директном  контакту  са  децом,  користиће  сценску  интеракцију како би реконструисали  сценарије  из прошлости – догађаје и животне  приче  знаменитих  личности попут  деспота Стефана, кнегиње  Милице, Константина Филозофа,  Рада Неимара, музичара Радослава, витеза Војина.

ЦИЉЕВИ:

 • промоција културног и историјског наслеђа Београда и епохе деспота Стефана Лазаревића,
 • развијање свести о државној и националној припадности,
 • подстицање на размишљање о значају очувања културне баштине.

УЧЕСНИЦИ:  деца од 8 до 15 година

МЕСТО одржавања програма: Горњи град Београдске тврђаве

ВРЕМЕ одржавања програма: субота, 17. април 2021. од 11 до 13 часова

НАПОМЕНА: Термин је попуњен.

МУЗИЧКО-СЦЕНСКИ ПРОГРАМ: 

 • ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ 2021

Дечји културни центар Београд под покровитељством Градске управе града Београда сваког априла реализује чувени дечји фестивал ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ, окупљајући најбоље композиторе, аранжере, певаче, песнике и глумце.

У 2021. години фестивал слави педесет година постојања и пет година обнове фестивала зато је направљен рођенданска онлајн емисија у трајању од 50 минута,. На овогодишњем „Дечјем београдском пролећу“наступају Андрија Милошевић, Бојана Стаменов, Ивана Петерс, Тијана Дапчевић, Бранко Коцкица, Светислав Буле Гонцић, Иван Михаиловић, Јелена Томашевић, Иван Босиљчић, Миња Субота, Леонтина Вукомановић, Вук Трнавац и дечји хорови  – Хор Дечјег културног центра Београд и Хор „Чаролија“.

Специјал емисија премијерно ће бити емитована у оквиру манифестације „Дани Београда 2021“ у петак 16. априла у 19 часова на YouTube каналу ДКЦБ.

 • БЕОГРАДУ НА ДАР

Програм „Београду на дар“ је концерт Хора Дечјег културног центра Београд, сачињен од песама посвећеним нашем главном граду. У програму учествују солисти хора, наратор који ће нас уводити у музичке нумере, клавирски сарадник и диригент хора. Ове године Хор ДКЦБ обележава 10 година од постојања на музичкој сцени.

Учесници : деца од 6 до 17 година.

Место одржавања : плато испред Дечјег културног центра Београд

 Датум : недеља, 18. април у 13 часова, Плато испред ДКЦБ, Таковска 8 

Програм концерта:

 1. Здравица – Д. Илић Бели (матрица)
 2. Девојко мала – Д. Краљић (клавир)
 3. Београдска балада – (матрица)
 4. Београде под ројем зведа – Н. Лековић (матрица)
 5. За Београд, из филма Ко то тамо пева – В. Костић (клавир)
 6. Поздрав из Србије – М. Субота
 7. Београд вас зове – A. Кораћ
 8. Срце универзума – А. Симић (клавир)
 9. Деца Европе – А. Кораћ (матрица)

Хор Дечјег културног центра Београд окупља талентовану децу предшколског и основношколског узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици.

Наступао је на многим манифестацијама и фестивалима као што су Радост Европе, Калемегдански сутони, Дечји сајам, Улица отвореног срца, Светосавска академија, Франкофонија…

Добитник је првих награда на републичким и међународним хорским фестивалима, као што су : ФЕДЕХО; Хорови међу фрескама; прве награде на Фестивалу Ћирило и Методије и Фестивалу Звучи  Москва, у Русији; ГРАН ПРИ на Фестивалу Распјеване пахуље у Босни и Херцеговини, а гостовао је са концертима у Француској, Мађарској и Швајцарској.

 1. године Хор ДКЦБ је издао свој први аудио ЦД под називом “Песме света”, 2015.други под називом „ Како се слуша Мокрањац“ и трећи 2017. под називом „Мјузикли“.

Овај хор је препознатљив по акустичним концертима у познатим дворанама- Коларчева задужбина, Сава центар, Павиљон Цвијета Зузорић, Дечји културни центар Београд, Народно позориште сцена Раша Плаовић.

Хором диригује магистар музике Невена Ивановић. 

БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА

У манифестацији ДАНИ БЕОГРАДА 2021. Библиотека ће учествовати омогућавањем  попуста од 50% за годишњу чланарину свим категоријама корисника.

Програми које Центар за ликовно образовање  Шуматовачка бесплатно пружа својим суграђанима  током трајања Дана Београда 2021:

Све неопходне материјале и средства за радионице је обезбедио Центар за ликовно образовање Шуматовачка.

У манифестацији ДАНИ БЕОГРАДА 2021.  Продајна галерија „Београд“  учествује са изложбом  Александре Илић  Mute.

Александра Илић (1987)  представиће се у Продајној галерији ,,Београд” самосталном изложбом коју чини нова серија слика и цртежа под називом ,,Mute“ започета 2018. Појам ,,mute“ око кога се развија концепција изложбе односи се на вољно или невољно одсуство говора или звука. У фокусу овог истраживања је феномен отуђења појединца и његове најексплицитније манифестације – одсуства комуникације или како га ауторка назива ,,muteосећај“. Уједно ауторка провоцира дискусију о експлоатацији информација у области савременог уметничког изражавања, као и испитивање границе  где вишак информација доноси мањак значења. Поставку ће чинити  сликарски радови у комбинованој техници на платну и колажи променљивих димензија.

Изложба ће бити отворена од 8. до 26. април 2021.

Позориште ПУЖ  најмлађим суграђанима током трајања манифестацију ДАНИ БЕОГРАДА 2021. поклања бесплатне карте за представу ЧЕТИРИ ПРАСЕТА.

Термини представа:

Субота , 10. 4. у 17 часова – 10  бесплатних карата (5×2 карте)
Недеља, 11. 4. у 12 часова – 10  бесплатних карата (5×2 карте)

Субота , 17. 4. у 17 часова – 10  бесплатних карата (5×2 карте)
Недеља, 18. 4. у 12 часова – 10  бесплатних карата (5×2 карте)

Субота , 24. 4. у 17 часова – 10  бесплатних карата (5×2 карте)
Недеља, 25. 4. у 12 часова – 10  бесплатних карата (5×2 карте)

НАПОМЕНА: Све карте су резервисане.

Мало позориште Душко Радовић“ суграђанима током  ДАНА БЕОГРАДА 2021. поклања по 20 бесплатних карата за представе ГУЛИВЕР и КРАДЉИВЦИ КОКОСОВИХ ОРАХА.  

Термини представа:

Субота, 3. 4. у 17.00 – „ГУЛИВЕР“  – 20 бесплатних карата (10х2 карте)
http://www.malopozoriste.co.rs/predstave/guliver

Недеља, 4. 4. у 12.00 –  „КРАДЉИВЦИ КОКОСОВИХ ОРАХА“  – 20 бесплатних карата (10х2 карте).
http://www.malopozoriste.co.rs/predstave/kradljivci-kokosovih-oraha

Библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца у овогодишњој манифестације Дани Београда учествује са следећим програмом:

Предавање

АПРИЛСКИ РАТ У ЛАЗАРЕВЦУ

Поводом 80 година од бомбардовања Лазаревца 1941. године

Предавач:  др Милорада Ђоковића

Петак, 16. април у 12,00 часова.

(Улаз бесплатан)

Омладинско позориште ДАДОВ  Београђанима током трајања ДАНА БЕОГРАДА 2021. поклања карте за представе ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБАСАСВИМ НОВИ ДАН  и ГРЕТА ИЗ ФАУСТА.

Термини представа:

Понедељак, 12. април у 18,00 – ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА – 46 бесплатних карата (23х2 карте), https://dadov.rs/predstave/cetiri-godisnja-doba/

Уторак, 13. април у 18,00 – САСВИМ НОВИ ДАН – 46 бесплатних карата карата (23х2 карте), https://dadov.rs/predstave/sasvim-novi-dan/

Среда, 14. април у 18,00 – ГРЕТА ИЗ ФАУСТА – 46 бесплатних карата (23х2 карте)https://dadov.rs/predstave/greta-iz-fausta/

НАПОМЕНА: Карте за представу ”Четири годишња доба” и ”Сасвим нови дан” су резервисане.

АТЕЉЕ 212 суграђанима поводом одржавања манифестације ДАНИ БЕОГРАДА 2021. дарују карте за следеће представе: АРТ, ОВАЈ ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈИ и ЈЕДАН ПИКАСО.

Термини одржавања представа:

Четвртак, 22.04. у 19.30  –   “ АРТ“ –  6 бесплатних карата (3х2 карте)

Петак, 23.04. у 19.30  –   “ ОВАЈ ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈИ “ – 4 бесплатне карте (2х2 карте)

Недеља, 25.04. у 19.30  –   “ ЈЕДАН ПИКАСО“ – 6 бесплатних карата (3х2 карте)

НАПОМЕНА:  Све карте су резервисане

Позориште БОШКО БУХА се  прикључује обележавању Дана Београда  дарујући карте Београђанима за представе :  39 СТЕПЕНИКА, ПОШТЕНИ ПРОВАЛНИК и КРЧМАРИЦА МИРАНДОЛИНА

Термини одржавања представа:

Четвртак, 8. април у 19 сати, 39 СТЕПЕНИКА – 30 бесплатних карата (15х2 карте)

Недеља, 11. април у 19 сати, ПОШТЕНИ ПРОВАЛНИК – 30 бесплатних карата (15х2 карте)

Уторак, 13. април у 19 сати, КРЧМАРИЦА МИРАНДОЛИНА – 10 бесплатних карата (5х2 карте)

НАПОМЕНА: Све карте су резервисане.

ПОЗОРИШТЕ НА ТЕРАЗИЈАМА поводом ДАНА БРЕОГРАДА 2021. суграђанима дарује карте за представу ЧИКАГО.

Термини одигравања представе:

Субота, 10. април у 18 сати – ЧИКАГО –  10 бесплатних карата (5х2 карте)

Недеља, 11. април у 18 сати –  ЧИКАГО – 10 бесплатних карата (5х2 карте)

О ПРЕДСТАВИ:

Радња мјузикла ”Чикаго” одиграва се у истоименом озлоглашеном америчком граду двадесетих година 20. века. У средишту радње је неодољива плавуша Рокси, неостварена барска певачица и жена која је убила свог љубавника, зато што њу ”нико не сме да остави”! Дошавши у затвор упознаје познату барску певачицу, смеђокосу и заиста ”убиствену” Велму (која је убила своју сестру и свог мужа затекавши их у прељуби) – као и остале затворенице, углавном убице неверних мушкараца. Велму брани славни адвокат кога, приликом преузимања одбране занима само да ли окривљена има 5000 долара за његов хонорар. Када Рокси пристане на висину његовог хонорара, он крене у бескомпромисну манипулацију, како медија, тако и ње саме…

Мјузикл ”Чикаго”, иако на први поглед мрачног садржаја и оштрог и сатиричног осликавања стања у америчком друштву, је веома популаран код публике. Као разлог толиког успеха, наводе се, пре свега, одлична музика и кореографија Боба Фосија, као и његова изузетна режија, која нас у свет гангстерског Чикага уводи као у неки велики кабаре. Други разлог успеха лежи, вероватно, у години његове премијере. Наиме, седамдесете године донеле су грађанима Америке велико разочарење у ”амерички сан”, а откривањем истине о вијетнамском рату, на ”светлости позорнице” изнета је права слика о лицемерју америчког друштвеног морала. Трећи разлог је, де фацто, опчињеност публике фотогеничном сликом Чикага са препознатљивим гангстерским имиџом, који је привлачио публику неодољивим укусом ”забрањеног воћа: алкохола у време прохибиције и лудим проводима са женама ”сумњивог морала”.

Сама прича је истинита: она је настала онда када је репортерка ”Чикаго трибјуна”, Морин Вотникен, добила ексклузивно право на интервју са стриптизетом која је убила свог љубавника. На темељу тог интервјуа, новинарка је написала драмски комад ”Чикаго”, као школски задатак на предмету драмског писања, Универзитета у Јејлу. Драма је постављена на Бродвеју 1926. године, где је доживела 172 извођења, а касније је по њој два пута снимљен филм: прво неми (под називом ”Рокси Харт”), а затим и звучни са Џинџер Роџерс у главној улози.

Праву славу, заправо, мјузикл ”Чикаго” (који је постављен на Бродвеју 1975.), доживео је тек 1996. године, када је према оригиналној Фосијевој продукцији, поново изашао пред публику. Идуће године, овај мјузикл освојио је многе награде, а, између осталих, и 6 ”Тонија” (америчког позоришног ”Оскара”). И поред не тако давно снимљеног истоименог филма холивудске А продукције (Рене Зелвегер, Кетрин Зита Џонс и Ричард Гир) награђеног са шест награда америчке филмске академије, мјузикл ”Чикаго” се и данас непрекидно игра пред препуним гледалиштем на Бродвеју.

НАПОМЕНА:  Све карте су резервисане

 

Скупштина града Београда, на седници одржаној 26. децембра 2002. године, на основу члана 7. и 27. Статута града Београда („Службени лист града Београда“, бр. 18/95, 20/95, 21/99 и 2/2000), донела је

 

ОДЛУКУ

О УТВРЂИВАЊУ СВЕЧАНОСТИ ГРАДА БЕОГРАДА – ДАНИ БЕОГРАДА ОД 16. ДО 19. АПРИЛА

 

Члан 1.

Утврђују се свечаност града Београда, а поводом два значајна историјска догађаја: првог писаног помена имена „Београд“ и предаје кључева слободног Београда кнез Михаилу Обреновићу.           

Поводом ових значајних датума везаних за историју града Београда, утврђују се Дани Београда од 16. до 19. априла и обележајвају се и прослављају као свечаност Града Београда.

Члан 2.

Град Београд додељује, поводом Дана Београда, награде и друга јавна признања правним и физичким лицима за значајна остварења у области производње, образовања, науке, уметности, спорта и другим областима стваралаштва.

Нааграде и признања града Београда установљавају се посебним одлукама.

Члан 3.

Скупштина града Београда донеће одлуке којим се установљавају награде и друга јавна признања града Београда у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове одлуке.

Члан 4.

Ступањем на снагу ове одлуке престаје да важи Одлука о утврђењу празника града Београда („Службени лист града Београда“ 22/95)

Члан 5

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном листу града Београда“.

Скупштина града Београда

Број 644-694/2-XIII-01, 26. децембар 2002. Године