011/ МОМО – КАПОР

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: улица Кнез Михаилова, испред Библиотеке града Београда

ОРГАНИЗАТОР: Библиотека града Београда (у сарадњи са задужбином ”Момчило Момо Капор”)

У оквиру манифестације Дани Београда 2021, Библиотека града Београда у сарадњи са задужбином „Момчило Момо Капор” организује изложбу посвећену српском писцу Моми Капору. Изложба ће бити постављена од 08. априла до 30. априла испред Библиотеке града Београда, Кнез Михаилова 56, где ће сви заинтересовани моћи да је погледају. Изложба је урађена двојезично, на српском и енглеском језику. Дизајн изложбе је урадила Снежана Рајковић, превод на енглески језик Мина Станојевић а аутор изложбе је Бојан Кундачина.

Користећи и спајајући две уметности којима се бавио Момо Капор, књижевност и цртање, уз помоћ њих је испричана једна прича о Београду. Помоћу текстова и цртежа Моме Капора и играјући се са њима, прича почиње и завршава се у Кнез Михаиловој улици, на некадашњој штрафти или корзоу, и говори о ономе што чини Београд: о рекама, небу и људима. Београд се мења, као и сви градови, и чека сваког од нас да пронађемо свој угао и своју улицу и да од њих створимо поезију.

Од Моме Капора нема бољег водича кроз Београд, кроз његову историју, улице, свакодневицу и кроз особине Београђана. 011 је позивни број за Београд и његов симбол, а Момо Капор јединствени број који нас позива да откријемо Београд. Када окренете број 011/Момо- Капор, са друге стране жице ће се свакоме јавити Београд – некоме ће причати о Сави и Дунаву, некоме о доласку пролећа и о срећи, а некада ће само некога оговарати, као сви Београђани.

Школице су симбол уметности Моме Капора, једноставна дечја игра на тротоару града. Изложбу чини 11 паноа који представљају 11 квадрата школице који воде посматрача до завршетка школице, до овалног лука, тј. Београда. Када прођете све квадрате школице треба да кренете у живот и нађете свој Београд.