Бесмртни пук 2021.

Поводом прославе Дана победе над фашизмом и обележавања 80 година од почетка Другог светског рата, Град Београд, Фондација Бесмртни пук и Руски дом у Београду, организовали су 8. и 9. маја низ свечаности у нашем главном граду.

Дводневно обележавања Дана победе започело је испаљивањем почасних плотуна Војске Србије 8. маја у 17.00 сати са Савске терасе на Калемегдану.

Након тога, у 18.00 сати, на Тргу републике, одржан је концерт познатог руског Хора Турецки, уз директан пренос на Радио Телевизији Србије.

На Дан победе, 09. маја, у 08.00 сати организовано је свечано полагање венаца на Споменик вечне ватре и Споменик црвеноармејцу у комплексу Спомен-парка ослободиоцима Београда.

Након тога, у 09.00 сати, на Тргу републике, организован је директан пренос Параде победе са Црвеног трга у Москви.

Истог дана, у 13.30 сати, положени су венци на Спомен-плочу Црвеноармејцима на Тргу републике.

У 14.00 сати на Тргу Републике одржано је обраћање звничника: Ненада Поповића, министра у Влади Републике Србије и председника Фондације Бесмртни пук, Горана Весића, заменика градоначелника Београда, Александар Боцан-Харченка, амбасадора Руске Федерације у Републици Србији, и Јевгенија Баранова, директора Руског дома у Београду.

Након обраћања званичника, на Тргу републике, одржан је концерт “Хероји живе” на којем су наступили Хор Чаролија, Тијана Дапчевић, Ивана Негатив, Бојана Стаменов, дует руског саксофонисте Олега Кирејева и српског трубачког оркестра Дејана Лазаревића, као и руски народни уметник Олег Погудин.

Након свечаног концерта, у 18.30 сати, одржана је премијера руског ратног филма Подолски кадети.

Цела манифестација окончана је свечаним ватрометом у центру Београда у 21.00 сати.

Организатори манифестације су Град Београд, Фондација „Бесмртни пук“ и Руски центар за науку и културу у Београду „Руски дом“, уз подршку бројних медијских партнера и организација посвећених неговању културе сећања.