DB 2015 2

ДАНИ БЕОГРАДА 2015.

Традиционална манифестација ДАНИ БЕОГРАДА, чији је овогодишњи слоган био „У ритму града“ одржана је и ове године од 16. до 19. априла. ДАНИ БЕОГРАДА одржавају се од 2003. године у спомен на два веома битна датума из историје Београда, на 16. април 878. године када се први пут у историјским документима помиње словенски назив града Београда, и на 19. април 1867. када симболичном предајом кључева града од стране турских власти Београд поново постаје српски град. И овогодишња манифестација реализована је под покровитељством Скупштине града Београда. Манифестација је почела полагањем цвећа на споменик који је подигнут на месту где је 1867. године извршена симболична предаја кључева града Михаилу Обреновићу а у наредна 4 дана организовано је 40 бесплатних кулрурно забавних програма који су подељени у четири тематске целине: У ритму историје, У ритму музике, У ритму победе и У ритму младости.

У ритму историје је део програма који је био посвећен историјском наслеђу са циљем да се грађанству приближе културно-историјска заоставштина, односно материјална сведочанства из националне баштине која се чувају у беогрдаским музејима и изложбеним просторима. Посетиоци су били у прилици да се кроз стручно вођење упознају са фондовима 9 музеја и изложбених простора: Музеја Иве Андрића, Музеја Паје Јовановића, Музеј Јована Цвијића, Музеј Вука и Доситеја, Музеј Николе Тесле, Музеја Југословенске кинотеке, Галерије фресака, Збирке икона Секулић, Дома Јеврема Грујића и Барутане. У оквиру дела програма У ритму музике Београђане су забављали еминентни музичари који су своје концерте одржали 17. априла на више пунктова у Кнез Михаиловој улици. Фестивал популарне музике „Пролеће у Београду 2015“, као део овог сегмента програма, имао је такође леп пријем код београдске публике. Програмом У ритму победе обележена је 70-годишњица победе над фашизмом. Током 18. априла, у пет јавних вођења Београђани су могли да обиђу више локација у граду која су била места бурних дешавања током ИИ светског рата а која су данас, иако обележена спомен плочама, готово „невидљива“, односно заборављена као таква. За крај шетњи Музеј града Београда је, за ову прилику, отворио врата Музеја Бањичког логора где су заитересовани могли да сазнају како је функционисао бањички концентрациони логор. Програм У ритму младости сачињавала су два дела – такмичење за најбољу дечију песму које се одржало у Дечијем културном центру и музичко-драмски игроказ који су у Старом двору извели београдски средњошколци, њих око 40, са идејом да прикажу дух Београда и шарм његових становника.

Као посебна и значајана атракција овогодишњих ДАНА БЕОГРАДА издвојила се изложба у Старом двору на којој је Музеј Српске православне цркве презентовао два значајна артефакта из националне баштине: оригинални плашт Кнеза Лазара из 14. века и Јефимијину Похвалу кнезу Лазару из 15. века.

Један од централних догађаја у оквиру манифестације је била и додела традиционалних награда Града Београда истакнутим појединцима и групама који су дали запажен допринос развоју престонице а том приликом је и прослављеном руском редитељу Никити Михалкову уручено звање почасног грађанина града Београда.

ПОГЛЕДАЈ АРХИВУ ЗА