ДАНИ РУСКОГ ДЕЧИЈЕГ ФИЛМА – БАЈКЕ ДЕТИЊСТВА 2021.

Град Београд у сарадњи са Амбасадом Русије у Београду и Међународним фондом јединства православних народа и ове године је организовао  већ традиционалну манифестацију ДАНИ РУСКОГ ДЕЧИЈЕГ ФИЛМА – Бајке детињства. Манифестација је, као и све претходне, имала за циљ да Београђане и грађане Србије упозна са руском културом, пре свега са филмским стваралаштвом за децу – играним, анимираним и документарним филмовима снимљеним у руским студијима за децу , али и са руским језиком, традицијиом …

Програм овогодишњег фестивал који је због епидемиолшких услова реализован у редукованом облику него што је до сада било уобичајено,  одржавао се у Дому омладине у Београду и  на више локација у граду – по београдским установама цултуре и основним школама.

Свечано отварање одржано је у Дому омладине у понедељак , 27. септембра . У програму отварања учествовао је АндрејаМладеновић, помоћник градоначелника Београда, Александар Конанихин, саветник за културу у Амбасади  руске федерације у Србији и Филип Кудрашов, директор Фестивала. Уприличено је и видео обраћање директора Сајузмуљтфилма из Москве Јулијане Слашчеве.

У уметничком делу програма отварања учествовали су  Олга Масаљска и Марко Долаш, музичари а  приказани су и кратки филмови: Избирљиви миш, Мистерија долине меда – Крадљивци бицикала, Авантуре Пеђе и Вука – Случај нехотичног проклетства и Случај бесмртног Кошћеја. 

Модератор програма била је Ирена Јовановић.

Извршни продуцент овогодишње манифестације ДАНИ РУСКОГ ФИЛМА ЗА ДЕЦУ – Бајке детињства  било је Омладинско позориште ДАДОВ.