„НОВИ ТАЛАС У БЕОГРАДУ: ПАКЕТ АРАНЖМАН (1981 – 2021) – НА БИС“

20 – 28 . септембра 2021 – Трг Републике

Изложба фотографија „НОВИ ТАЛАС У БЕОГРАДУ: ПАКЕТ АРАНЖМАН (1981 – 2021)“ која је од априла до јуна 2021. године била постављена на Платоу испред Павиљона Цвијета Зузорић имала је свој изванредан наставак на тргу Републике од 20. до 28. септембра. Аутори изложбе „НОВИ ТАЛАС У БЕОГРАДУ: ПАКЕТ АРАНЖМАН (1981 – 2021) – НА БИС“ Зорица Којић и Драган Амброзић су на овој, новој, верзији изложбе представили, поред раније приказаних, и неке нове фотографије из богате колекције аутора фотографија Горана Вејводе, Горанке Матић, Брајана Бранислава Којића и Бранка Гаврића. Ова, финална поставка изложбе била је посвећена недавно преминулом Бранку Гаврићу аутору дизајна омота за албум „Пакет аранжман“ група Шарла акробате, Идола и Електричног оргазма који је објављен 1981. године у издању загребачког Југотона . Албум „Пакет аранжман“, до тада непознатих састава, испоставиће се , био је својеврсни манифест целог једног новог покрета који је донео, не само, нов и модеран звук већ и побуњенички менталитет и став који ће утицати на многе музичке саставе који ће у својим остварњима донети аутентичан глас градске омладине.

На изложеним фотографијама поменутих аутора – Горанке Матић, Горана Вејводе, Брајана Рашића и Бтанка Гаврића – који су без сумње маестрално визуелно дефинисали београдски „нови талас“, посетиоци изложбе могли су осетити и доживети време 80-тих година 20. века када се појавио и дефинисао тај нови културни образац и концепт који је потпуно колерирао са европским и светским трендовима тог доба.

У програму отварања изложбе 20. 9. 2021 године учествовали су Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда, Драган Амброзић и Зорица Којић, аутори изложбе, Бранислав Брајан Рашић, аутор фотографија и Срђан Гојковић Гиле, музичар и члан Електричног оргазма. Изложбу је отворио Иван Карл, градски секретар за културу а модератор целог догађаја била је Ирена Јовановић.
Намера организатора и аутора изложбе „НОВИ ТАЛАС У БЕОГРАДУ: ПАКЕТ АРАНЖМАН (1981 – 2021) – НА БИС“ јесте да она представља културна достигнућа наше средине у иностранству, као део међународне сарадње.

Изложба је реализована уз подршку Града Београда, Секретартијата за културу, ЈП Београдска тврђава а извршни продуцент изложбе је било Омладинско позориште ДАДОВ.