ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ У БЕОГРАДУ

Поводом прославе 800. година од рођења Александра Невског у Београду је 18. новембра 2021.  у Порти цркве св. Александра Невског   откривена спомен – биста Александру Невском ,  великом руском кнезу, свецу Руске православне цркве и, несумњиво, једној од највећих историјских личности руског народа.  Александар Невски је симбол борбе за очување православља па је зато, као светац, поштован у свим православним словенским народима и њиховим црквама што је слућај и са  Српском православном црквом и њеним верницима.

Иницијатива за подизање бисте потекла је од невладиних организација Санкт Петербурга. Иницијативу су подржали Сергеј Миронов посланик Дражавне Думе Руске Федерације и Александар Беглов губернатор Санкт – Петербурга .

Биста је рад академског вајара Анатолија Дементјева , направљена је од бронзе, висина бисте заједно са пиједесталом и постаментом, који су урађени од ливеног гранита, је 3,5 метара, тежина преко 4,5 тоне. На пиједесталу се налазе две плочице са натписом од златних листића, на предњој страни је написано:
Свети Благоверни Велики Кнез Александар Невски (1221 – 1263)

„Бог није у снази, него у истини“

У част 800 годишњице рођења Александра Невског, дар Београду од Санкт Петербурга.

На задњој страни споменика се налази плочица са истим текстом на руском језику.

Сам чин откривања бисте почео је свечаном литургијом а потом је Поглавар Српске Православне Цркве Његова Светост Патријарх Порфирије освештао споменик. Патријарх Порфирије је затим поздравио присутне. У овом делу програма присутнима су се обратили и  руски владика Назарије, Зоран Радојичић, градоначелник Београда и Александар Беглов, губернатор Санкт Петербурга.

Програм је био употпуњен и  посебним драмским програмом. Драмско сценски перформанс, монодрамског типа у изведби глумца Ђорђа Марковића,  био је конципиран као обраћање Александра Невског својим војницима након једне велике победе над непријатељима а глумац је наизменично говорио делове  текста на руском и на српском језику.

Догађају су присуствовали Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој Србије, Александар Боцан Харченко, амбасадао Русије у Србији, Горан Весић, заменик градоначелника Београда, Никола Никодијевић, председник Скупштине града Београда, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић и многи други званичници Србије и Русије..

Покровитељи ове свечаности су Град Београд и Међународни фонд  јединства православних народа из Москве.

Извршни продуцент догађаја је Омладинско позориште ДАДОВ.