Отворена изложба фотографија изградње Новог Београда на Савској променади

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас изложбу фотографија изградње Новог Београда на Савској променади у оквиру манифестације „Дани Београда”. Изложбом се обележава и Дан градитеља Новог Беграда, као и свих учесника омладинских радних акција.


Младеновић је истакао да нас изложба враћа у не тако давну прошлост, али прошлост којом можемо да се поносимо.
–Посетиоци ће моћи да виде фотографије настале непосредно после Другог светског рата, односно када је започета изградња Новог Београда. Данас је то један град у граду са преко 200.000 становника – указао је Младеновић.

Он је подсетио да се Нови Београд некада називао великом спаваоном, а који је прерастао у финансијски и економски центар наше престонице.

–Изложба нас враћа у дане када су млади људи несебично давали велики допринос да се држава изгради после Другог светског рата, жртвујући своје време и енергију. Радне акције нису биле само физички рад, већ су подразумевале разне обуке и описмењавање тих људи – указао је Младеновић и захвалио се акцијашима који су допринели да се разрушена земља изгради.

Он је најавио изградњу споменика Акцијашу, као подсећање на велики допринос учесника радних акција који су подигли инфраструктуру и изградили велики број зграда у Београду. 


Аутор изложбе Драган Кујунџић је истакао да су представљене фотографије из архиве новинске агенције Танјуг.
–Изабрано је 38 фотографија које су већином из 1948. године, када су и почели први радови на изградњи Новог Београда. Акцијашу су долазили из свих крајева Југославије, а на фотографијама се виде моменти изградње данашњих Павиљона код Тошиног бунара, насипања бедема око Саве и изградње делова око хотела „Југославија” – навео је Кујунџић и позвао грађане да посете изложбу, која траје наредних 10 дана.
Догађају су присуствовали некадашњи акцијаши и бригадири радних акција, представници Удружења омладинских радних акција и директор позоришта „Дадов” Владимир Мијовић.