Полагање цвећа на спомен-обележју на Калемегдану

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је венац на спомен-обележје на Калемегдану, на месту где су 1867. године кнезу Михаилу Обреновићу предати кључеви града од стране Турака, чиме је Београд враћен под српску управу. Догађају је присуствовао секретар за управу Никола Прелевић.

Никодијевић је подсетио да се одлуком Скупштине града манифестација Дани Београда обележава од 2003. године, а свим присутнима пожелео добродошлицу на почетак овогодишњег обележавања два изузетно важна датума у историји Београда. 

– Прво помињање словенског имена Београда датира из 878. године у писму папе Јована VIII бугарском кнезу Борису и предају кључева града 1867. године на Калемегдану обележавамо прославом Дана Београда од 16. до 19. априла. Осим тога, Дани Београда су манифестација која слави и обележава читаву славну историју нашег града. Београд је имао бурну прошлост и многи важни догађаји који ће оставити неизбрисив траг у историји, не само Србије, већ Европе и света, одиграли су се управо у нашем главном граду. Поносни смо на историју Београда и желимо да чувамо и негујемо нашу традицију. Овом манифестацијом сећамо се свих сјајних људи који су, живећи и радећи у Београду, оставили неизбрисив траг у култури, уметности, науци и историји читавог света. Са посебном пажњом одајемо почаст десетинама и стотинама хиљада оних који су у нашој дугој историји, дали живот за слободу овог града – рекао је Никодијевић.

Он је нагласио да би сви требало да будемо поносни на нашу историју, да негујемо традицију и чувамо своју веру, писмо и културу, али и да их преносимо на будуће генерације.

– Нека будуће генерације буду поносне на време у којем данас живимо, као што смо ми поносни на наше претке, због свега што су нам оставили кроз богату историју Београда. Управо у периоду од 16. до 19. априла Град Београд преко својих институција покушава да организује што богатији културно-историјски програм, где ће Београђани, али и наши гости, имати прилику да се упознају са важним личностима и догађајима из историје нашег града – додао је председник градске скупштине.

Он је позвао све да у оквиру манифестације Дани Београда посете неке од градских установа културе које су припремиле богат програм.

– Посетиоци ће на тај начин моћи да се упознају са ликом и делом Моме Капора, Јелисавете Начић, Ивана Мештровића. У организованим турама имаће прилику да посете недавно завршени Храм Светог Саве, на који смо изузетно поносни. Такође, посетиоци ће моћи да буду део историјских тура, да обиђу споменик Стефану Немањи, а круна свега биће свечано откривање споменика деспоту Стефану Лазаревићу – рекао је Никодијевић и поручио да би требало да чувамо, негујемо и развијамо Београд како бисмо били поносни на наш главни град и његову славну историју.

Полагању венаца на Калемегдану претходио је свечани дефиле кроз кнез Михаилову улицу, у којем су учествовали припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, док је на месту предаје кључева приказана и радио-драма глумаца Омладинског позоришта „Дадов”.

Фото: Предраг Митић