ПРОГРАМ 2022.

ПРОТОКОЛ

Конференција за медије

МЕСТО: Свечана сала, Скупштина града Београда У организацији са Секретаријатом за информисање града Београда. На прес конференцији о историји и значају манифестације ДАНИ БЕОГРАДА као и програмима овогодишње манифестације говориће: председник Одбора „Дана Београда 2022“ и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, помоћник градоначелника Андереја Младеновић, градски секретар за културу Иван Карл, директорка Завода за заштити споменика културе Београда Оливера Вучковић, певачица Леонтина Вукмановић, директорка Установе Гудачи Св. Ђорђа Мина Менделсон, представник Лукоил-а. Модератор: Ирена Јовановић.

Полагање цвећа на спомен-обележју на Калемегдану

МЕСТО: Калемегдан

Прво помињање словенског имена Београда датира из 878. године у писму папе Јована VIII бугарском кнезу Борису, а предају кључева града 1867. године на Калемегдану обележавамо прославом Дана Београда 15. априла полагањем цвећа на спомен обележју где су управо и предати кључеви. Осим тога, са посебном пажњом одајемо почаст десетинама и стотинама хиљада оних који су у нашој дугој историји, дали живот за слободу овог града

За ову прилику биће ангажован музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војске Републике Србије који ће носити заставе града и са којима ће бити реализована и почасна паљба на месту полагања цвећа. Приликом полагања цвећа биће уприличен и драмски перформанс који описује део историје и подсећа присутне на догађај који се управо на том месту одиграо давне 1867. године.

Свечана седница Скупштине града Београда

МЕСТО: Свечана сала, Скупштина града Београда

На Свечаној седници Скупштине града Београда представници комисија за доделу Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић саопштиће одлуке комисија о награђенима за 2021. годину.

Награда Града Београда – Деспот Стефан Лазаревић додељује се за достигнућа остварена у деветнаест различитих области уметности, науке, привреде, спорта …

Свечана додела награда Града Београда

МЕСТО: Скупштина града Београда

На свечаности у Скупштини града представници Града Београда доделиће Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић за 2021. годину. Награда града Београда додељује се заслужним појединцима који су својим радом и делима у претходној години изузетно унапредили културни, научни, привредни и спортски живот у нашем граду.

Свечаност ће бити употпуњена пригодним уметничким програмом.

ИЗЛОЖБЕ

Наслеђе Београда кроз објектив Ристе Марјановића

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Трг Републике

ОРГАНИЗАТОР: У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда  

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ: четвртак, 14. 4. у 12 часова.    

После изложбе „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“ која је била реализована 2018. године, Завод се поново враћа највећем српском фотографу 20. века. У оквиру Дана Београда 2022. године биће реализована изложба Наслеђе Београда кроз објектив Ристе Марјановића, на којој ће бити приказано непокретно наслеђе града у периоду од 1936. до 1946. Београдске улице, зграде, људи и  догађаји били су инспирација Ристи Марјановићу, који је бележио сваки сегмент бурне историје града, градски живот, све важне актере града, док је лепота и архитектонско обликовање неких зграда већ тада била препозната, а данас се то и потврдило кроз њихов статус споменика културе.   Изложба ће бити тематски обликована од селекције  направљене међу више стотина никад раније виђених снимака српског фотографа, а највећи део материјала су оригинални колори.    

Иза објективности: визуелне метафоре у науци

Локација: Галерија Атријум, Кнез Михаилова 56

Датум: 29. март – 20. април

Током прве три недеље априла, у галерији Атријум и у отвореном простору испред Библиотеке града Београда, у оквиру изложбе „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ биће представљено више од сто оригиналних едиторијал илустрација најугледнијих илустратора и графичких дизајнера из Србије и региона, објављених у периоду 2015-2021. у часопису Елементи, који издаје Центар за промоцију науке. Циљ изложбе јесте да кроз бројне визуелне метафоре укаже на континуитет између науке и уметности као и на многоструке – често скривене и непредвидиве – везе између науке и савременог друштва

На изложби ће бити представљено више од сто едиторијал илустрација најугледнијих графичких уметника из Србије и региона, објављених у периоду 2015-2021. у часопису Елементи, који издаје Центар за промоцију науке.

Аутори илустрација:
Никола Кораћ, шкарт, Моника Ланг, Жељко Лончар, Срђа Драговић, Јаков Јаковљевић, Братислав Миленковић, Боб Живковић, Славомир Стојановић Футро, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Давид Билобрк, Вук Палибрк, Владан Николић, Сања Црњански, Милица Голубовић, Сергеј Туцаков, Александра Јованић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Теа Јуришић

Аутор изложбе:
Иван Умељић, Центар за промоцију науке

Арт дирекција и дизајн изложбе:
Моника Ланг

Кустос:
Наташа Рилл

КОНЦЕРТИ

Дечје београдско пролеће 2022.

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Трг Републикe

Фестивал ове године у свом садржају има сплет дечијих песама посвећених Београду, у извођењу дечијих хорова и познатих солиста. 

На овогодишњем „Дечјем београдском пролећу“ изводиће се песме легендарног Александра Кораћа, Војислава Вокија Костића, Миховила Логара, Радослава Граића и др.

Организатор: Дечји културни центар Београд

Извођачи: 
Леонтина и Хор ,,Чаролија“
Хор Дечјег културног центра Београда

”Песме о Београду”

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Трг Републике

 На великој покривеној бини која ће бити постављена на Тргу Републике, одржаће се концерт под називом Песме о Београду. Овим концертом и специфично одабраним репертоаром са темом Града Београда, приредићемо публици јединствено искуство да у свом граду слушају познате нумере о Београду које сви волимо. Концерт ће бити пропраћен драмским игроказима о Београду, који ће се одигравати између нумера, а у коме ће учествовати професионални глумци.

Извођачи: 
Душан Свилар, Ивана Петерс, Ана Станић, Иван Милинковић екс Легенде, Влада и Бајка и Лена Ковачевић

”Гудачи Светог Ђорђа”

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Свечана сала Старог двора

Камерни оркестар Гудачи Светог Ђорђа ове године обележава јубиларну, 30. годишњицу од оснивања ансамбла (1992-2022). Тим поводом, у оквиру манифестације „Дани Београда 2022“, Оркестар ће уприличити концерт у Свечаној сали Скупштине града Београда, 18.03.2022. године од 18 часова. Као гости концерта, наступиће ученици Балетске школе ,,Димитрије Парлић“, балетски пар у класи професорке Катарине Милинковић.

ШЕТЊЕ КРОЗ НАСЛЕЂЕ БЕОГРАДА

Циљ ових шетњи је поред забаве и едукације, али и подизање свести о важности различитих слојева историје и неговања културе сећања код грађана који су важни чинилац у процесу очувања и развоја наслеђа културе.
У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Града Београда организују се следеће јавне шетње кроз наслеђе нашег Београда:

Улица Кнеза Милоша

Шетња са стручним сарадницама Завода за заштиту споменика културе града Београда пружа јединствен увид у споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша. Уз могућност непосредног сагледавања укупног градитељског фонда овог престижног београдског булевара, а пре свега 12 проглашених споменика културе, публика ће бити у могућности да чује историјат развоја улице, анализу њених културних, архитектонских, урбанистичких, меморијалних и других вредности. Сећања на различите периоде и политичке прилике и са њима у вези примењене архитектонске постулате и стилове, обезбедиће разумевање контекста из којих су изникла ова културна добра. Тиме ће се културно наслеђе боље разумети што представља први и најважнијих корак у његовом даљем очувању.

Време одржавања: субота, 16. 04. у 11.00 часова 

Место окупљања: код Осматрачнице са Кајмакчалана у Пионирском парку

Воде: Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер-Газибара, историчарке уметности

Број посетилаца: 20 особа по групи/вођењу

Трајање вођења: до 90 минута

Занимљивост: Мало људи зна да се на простору данашњег парка Гаврила Принципа налазио двор кнеза Милоша. Више о томе моћи ћете да чујете у оквиру шетње.

Сва места су резервисана.

Нови Београд

Парк пријатељства утврђен је за знаменито место и природно добро Београда. Окружен је најзначајнијим новобеоградским грађевинама – Палатом Србија, Музејом савремене уметности и Палатом Ушће. Парк је меморијалног карактера формиран поводом Прве конференције несврстаних у свету одржане у некадашњој згради Савезног извршног већа 1961. године. Спомен-парк архитекте Милана Палишашког замишљен је као музеј на отвореном са универзалном поруком мира свих народа света. Али то је само полазна тачка ове шетње. Из Парка пријатељства посетиоци ће кренути ка Сава центру. Више речи о овом здању биће на самој локацији, ипак у објекат се неће улазити због актуелних радова али ће посетиоци имати јединствену прилику да сагледају Сава центар кроз призму заштите културног наслеђа. Шетња ће се одатле наставити ка Блоку 22 и Блоку 23 који се налазе у непосредној близини и који представљају крајњу тачку ове шетње.

Време одржавања: субота, 16. 04. у 13.00 часова

Место окупљања: на улазу у Парк пријатељства

Води: Ивана Весковић, историчар уметности

Број посетилаца: 20 особа по групи/вођењу

Трајање вођења: до 90 минута

Занимљивост: Како је Београд добио највећи конгресни центар у југоисточној Европи и како су настали новобеоградски блокови, неке су од занимљивости које ћете чути у оквиру шетње.

Сва места су резервисана.

Ташмајдан са Универзитетским центром

По први пут ексклузивно Завод за заштиту споменика културе града Београда организује шетњу која ће посетиоцима разоткрити занимљивости о развоју Булевара краља Александра и трансформацији Београда из оријенталне вароши у престоницу по узору на западноевропске метрополе. Док се кроз ново уређење прати трансформација од турске вароши ка модерном граду, кроз управне одлуке – попут измештања фишекџија на периферију – препознаје се политика чувања старе вароши и њеног планског ширења насељавањем сиромашних занатлија на овом простору. Читање Хатишерифа на простору уз данашњу цркву Светог Марка 1830. године, затим подизање старе цркве и измештање гробља из Бранкове улице на простор Ташмајдана, представљало је полазну тачку за афирмисање новог простора за живот српског становништва. 

Време одржавања: недеља, 17. 04. у 11.00 часова.

Место окупљања: испред Главне поште у Таковској улици

Води: Бојана Ибрајтер-Газибара, историчар уметности

Број посетилаца: 20 особа по групи/вођењу

Трајање вођења: до 90 минута

Занимљивост: Да ли сте знали да се на простору данашње Зграде Техничких факултета налазило тркалиште? Све о томе и још доста занимљивости чућете у оквиру ове шетње.

Термин 17. априла је резервисан.

Сва места су резервисана.

Доситеј у Београду

Шетња је посвећена једном од највећих српских просветитеља и књижевника. Споменик Доситеју Обрадовићу данас се налази у Академском парку, заједно са споменицима истакнутим српским научницима и представља почетну тачку шетње. Одатле ће се наставити ка Згради Велике школе и Доситејевом лицеју, а посетиоци ће имати прилику да чују више о целини „Подручје око Доситејевог лицеја“, једном од најстаријих и најзначајнијих градских простора у Београду у оквиру ког су до данас сачувани објекти од изузетне вредности. За неке од њих везано је настајање и деловање најзначајнијих установа у Србији из времена Првог српског устанка и име Доситеја Обрадовића.

Време одржавања: недеља, 17. 04. у 13.00 часова   

Место окупљања: испред споменика Доситеју Обрадовићу (Академски парк)

Води: Љубица Радовановић, историчар уметности

Број посетилаца: 20 особа по групи/вођењу

Трајање вођења: до 90 минута

Занимљивост: Споменик Доситеју Обрадовићу се првобитно налазио на другој локацији са које је премештен у Академски парк. Више о приликама и разлозима, чућете на шетњи.

Сва места су резервисана.

Опсерваторија на Звездари

Шетња кроз комплекс Астрономске опсерваторије на Звездари нуди интересантан осврт на историју и развој астрономске праксе на нашем поднебљу, али и увид у изведене радове на овом здању, њихов ток и изазове. Астрономска опсерваторија, која је почела са радом 1891. представља једну од најстаријих научних институција у Србији. Саграђена је између 1929. и 1931. године према пројекту архитекте Јана Дубовог, као комплекс са Управном зградом и павиљонима у које је смештена астрономска опрема. Посетиоци ће имати јединствену прилику да виде велики телескоп у згради великог рефрактора.

Време одржавања: понедељак, 18. 04. у 16.00 часова

Води: Александра Шевић, архитекта 

Место окупљања: испред управне зграде Астрономске опсерваторије Београд у улици Волгиној бр.7 на Звездари

Број посетилаца: 20 особа по групи/вођењу

Трајање вођења: до 90 минута

Занимљивост: При подизању Астрономске опсерваторије у околини није било посађено ниједно дрво. Данас се око комплекса налази читаво природно добро. Зашто је то тако, моћи ћете да сазнате на овој јединственој шетњи.

Сва места су резервисана.

Стари двор

Посета Згради Старог двора представља јединствено искуство. Подизањем зграде Старог двора формиран је комплекс дворских објеката. Временом је некадашњи изглед донекле измењен, али је у основним односима зграда задржала првобитни распоред и изглед. Посетиоци ће имати прилику да се ближе упознају са историјом подизања и значајем овог здање, са улогом коју је оно имало у битним историјским догађајима и његовом споменичком вредношћу. 

Време одржавања: уторак, 19. 04. у 16.00 часова 

Место окупљања: главни улаз у Скупштину града Београда

Води: др Саша Михајлов, историчар уметности

Број посетилаца: 20 особа по групи/вођењу

Трајање вођења: до 90 минута

Занимљивост: Да ли сте знали да је овај објекат првобитно био намењен за смештај гостију краљевске породице и за одржавање свечаних пријема? Више о овоме чућете на шетњи.

Сва места су резервисана.

РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ – “Упознај Београд да би га више волео”

Завод за заштиту споменика културе града Београда поред шетњи које су у првенствено намењене одраслима, организује и програм за наше најмлађе суграђане. Радионица и предавање ће обрадити тему целина и заштићених простора Београда путем занимљивих едукативних задатака. Програм је намењена деци узраста од 6 до 10 година.

Занимљивост: Деца ће имати прилику да се упознају са апликацијом „Београд знам да чувам“ која је уједно и први квиз знања о културном наслеђу Београда.

Време одржавања: понедељак, 18. 04. у 11.00 и 13.00 часова 

Место одржавања: Зграда Завода за заштиту споменика културе града Београда, Калемегдан, Горњи град бр. 14

Воде: Ана Сибиновић, етнолог и Слађана Милојевић, документариста

Број посетилаца: 20 деце по групи/вођењу

Трајање радионице: до 90 минута

Сва места су резервисана.

ОТВОРЕНА ВРАТА УСТАНОВА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА

БЕСПЛАТНА ПОСЕТА УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА

БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА

ИЗЛОЖБА:  ПОСЕБНИ ФОНДОВИ БИБЛИОТЕКЕ ГРАДА БЕОГРАДА

 (Завичајно одељење, Одељење периодике)

1. Културна добра од изузетног значаја, најстарија књига Библиотеке града Београда на страном језику : „Историја Крфа коју је написао Андреа Мармора, племенити Крфљанин“, Венеција 1672.

Више од девет деценија Библиотека града Београда прикупља разноврсну библиотечку грађу о нашем граду али и драгоцене антикварне примерке посвећене историји Југоисточне Европе и Медитереана.

Место: Одељење за рад са корисницима, Кнеза Михаила 56. – Посебна витрина за излагање старе и ретке библиотечке грађе:

Посетиоци ће књигу моћи да погледају од 16. 4 до 30. маја, сваког радног дана од 8 до 20 сати, суботом од 8 до 14 сати.

 

2. Маријада: Стогодишњица свадбених свечаности какве Београд ни пре ни доцније није видео : Изложба књига и фотографија посвећених венчању краља Александра I и Марије Карађорђевић 1922. године.

Три пуна дана Београд је живео у знаку краљевског венчања. Наследници најзначајнијих светских династија следили су протоколе које је режирао већ прослављени Бранислав Нушић, све више нас везујући за европске културне образце.

 Место: Салон са грбомима Београда – Одељење старе и ретке књиге и књиге о Београду − Завичајно одељење Библиотеке града Београда, Змај Јовина 1 / II спрат        

Посетиоци ће књигу моћи да погледају од 18. априла до 30. маја,  сваког радног дана од 8 до 20 сати, суботом од 8 до 14 сати.


3. Београдски плави: Изложба периодике и разноврсне некњижне грађе посвећене најстаријем Београдском спортском клубу (БСК), данас ОФК Београд

Посетиоци ће кроз мултимедијалну поставку моћи да се упознају са историјатом и шармом моћног предратног БСК-а, основаног далеке 1911. године, као и са духом фудбалске романтике који је уткан у само биће његовог наследника ОФК Београда.

Место: Фонд периодике Библиотеке града Београда, Студентски трг 19        

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају од 15. априла до 15. маја,  сваког радног дана од 8 до 20 сати, суботом од 8 до 14 сати.


РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ НА ТЕМУ БЕОГРАДА:

Посебни фондови Библиотеке града Београда

Дечје одељење

1. Београд за децу

Инспирисани књигом аутора Јове Анђића „Београд за децу“, организујемо радионицу о Београду на којој ћемо деци представити поменуту књигу, упознати их са најзначајнијим историјским и културолошким здањима и споменицима наше престонице, поиграти се занимљиве географије и проверити знање кроз забаван и едукативан квиз.

Време одржавања: уторак, 19. 04. у 12.00 часова

Место: Дечјe одељење „Чика Јова Змај“ Змај Јовина 1/I

Води: Биљана Петровић

Број посетилаца: 25. деце, млађи основношколски узраст

Трајање посетилаца: 45 – 60 минута

2. Београд – Михаилов град

Београд − Михаилов град, радионица је на којој ће деца кроз узбудљиву авантуру научити о обичајима, култури и животу београдског становништва пре 150 година. Кроз спону између два времена, на први поглед међусобно удаљена, али и слична у многим појединостима, сагледаћемо квалитет и одлике једне епохе у светлу свакодневног живота свих слојева друштва, научних и културних достигнућа, животних навика, привреде, спорта, доколице…Извођење  овог програма представља оригиналан час наставе историје, књижевности и музичке културе и подржано је од Секретаријата за културу града Београда.

Време одржавања: среда, 20. 04. у 17.00 часова

Место: Дечјe одељење „Чика Јова Змај“ Змај Јовина 1/I

Води: Виолета Ђорђевић

Број посетилаца: 30. деце, основношколски узраст

Трајање посетилаца: 60 минутa

Све карте су резервисане.

3. Волимо Београд сваког дана пуно

Инспирисани сликовницом нашег великог писца и песника за децу Душана Радовића, организујемо радионицу на којој ће се деца подсетити бонтона живота у граду, научити на који начин могу допринети његовом очувању, наћи ће се у улози малих туристичких водича и од лего коцкица саградити и засадити зелени (Бео)град.

Време одржавања: четвртак, 21. 04. у 10.00 часова

Место: Дечјe одељење „Чика Јова Змај“ Змај Јовина 1/I

Води: Јасна Бркић

Број посетилаца: 25. деце, предшколски узраст

Трајање посетилаца: 45 минута

ПОЗОРИШТЕ „БОШКО БУХА“

Позориште БОШКО БУХА суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2022. дарује карте за представе АЛАДИНОВА ЧАРОБНА ФРУЛА, ЧАРДАК НИ НА НЕБУ НИ НА ЗЕМЉИ и СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА.

Термини одигравања представа:

Недеља, 3. април у 12 сати АЛАДИНОВА ЧАРОБНА ЛАМПА – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Недеља, 17. април у 12 сати ЧАРДАК НИ НА НЕБУ НИ НА ЗЕМЉИ – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Субота , 30.април у 12 сати СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА – 15х2 карте

Све карте су резервисане.

Представе се играју у Театру ВУК, Булевар Краља Александра 77а.

ПОЗОРИШТЕ „ДАДОВ“

Позориште ДАДОВ суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2022. дарује карте за представу ЖИВОТИЊСКА ФАРМА.

Термини одигравања представе:

Петак, 15. април у 20 сати ЖИВОТИЊСКА ФАРМА  – 10х2 карте

Представе се играју у Дому културе Студентски град.

Све карте су резервисане.

МАЛО ПОЗОРИШТЕ „ДУШКО РАДОВИЋ“

Maло позориште ДУШКО РАДОВИЋ суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2022. дарује карте за представе УКРАДЕНИ ПРИНЦ И ИЗГУБЉЕНА ПРИНЦЕЗА, ПРИЧА О МАЈЦИ и РОМЕО И ЈУЛИЈА.

Термини одигравања представа:

Недеља, 10. април у 12,00 сати УКРАДЕНИ ПРИНЦ И ИЗГУБЉЕНА ПРИНЦЕЗА – 10х2 карте

Све карте су резервисане.

Уторак, 19. април у 20,00 сати ПРИЧА О МАЈЦИ – 10х2 карте

Све карте су резервисане.

Четвртак , 28. април у 20,00 сати РОМЕО И ЈУЛИЈА – 10х2 карте

Све карте су резервисане.

ПОЗОРИШТЕ „ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР“

ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР суграђанима, поводом одржавања манифестације ДАНИ БЕОГРАДА 2022, дарују карте за  представу  „Берачи снова“, Владимира Ђурђевића у режији БожидараЂуровића, 

Термини одржавања представе:

петак, 29.04. у 19.30 часова ,  Сцена „Бата Стојковић“ – 30×2 бесплатне карте

Све карте су резервисане.

МУЗЕЈ АУТОМОБИЛА БЕОГРАДА

Музеј аутомобила Београд
Збирка Братислава Петковића
Мајке Јевросиме 30, Београд
Музеј је отворен за посетиоце од 10 до 20 часова.

Током трајања манифестације Дани Београда 2022. Музеј аутомобила Београд неће наплаћивати улазнице посетиоцима.

ПОЗОРИШТЕ ЛУТАКА: ПИНОКИО

У оквиру програма Дана Београда 2022. позориште лутака „Пинокио“ , поводом 50 година свог постојања, приказаће документарни филм о позоришту под називом „Пола века игре“ аутора Војислава Савића.

Документарни филм:
ПОЛА ВЕКА ИГРЕ – 50 година Позоришта лутака „Пинокио“
Аутор: Војислав Савић
Место: Југословенска кинотека – Музеј кинотеке , улица Косовска 11
Време: 18. 4. у 18 сати
Улаз слободан

ПОЗОРИШТЕ „ПУЖ“

Позориште „ПУЖ“ суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2022. дарује карте за представе БРАНКОВ УРНЕБЕС, БЕСНА ГЛИСТА, У ЛАЖИ СУ КРАТКЕ НОГЕ, ЛУЊА И МАЗА и ЗЛАТНА РИБИЦА.

Термини одигравања представа:

Субота, 2. април у 17 сати Бранков урнебес – 5х2 карте

Недеља, 3. април у 12 сати Бесна глиста – 5х2 карте

Субота , 9.април у 17 сати У лажи су кратке ноге – 5х2 карте

Недеља, 10. април у 12 сати Луња и Маза – 5х2 карте

Петак, 15. април у 18 сати Златна рибица – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Све карте су резервисане.

ЦЕНТАР ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА

Програми које Центар за ликовно образовање  Шуматовачка бесплатно пружа Београђанима у периоду од 16. до 19. априла током трајања Дана Београда 2022:

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА Соње Гајић, бесплатан улаз у галерију за све посетиоце уз обавезно ношење маски и држање прописане дистанце.

Отворени атељеи у оквиру уметничко-образовних програма Центра, који се реализују кроз предавања, вежбе, часове практичне наставе, као и јавне стручне и уметничке презентације биће доступни свим заинтересованим суграђанима у следећим терминима: 

ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ (бесплатне радионице цртања за старије од 14 година) – 
17. 04. од  18 до 20 сати у класи мр Милана Тепавца Тарина – 10 полазника

Све карте су резервисане.

ВАЈАЊЕ И ЦРТАЊЕ (бесплатна радионица вајања за старије од 14 година) – 
16. 04. од  18 до 20 сат у класи Милана Кулића – 10 полазника

Сва места су резервисана.

МОЗАИК (бесплатна радионица мозаика за старије од 16 година) – 
16. 04. од  15 до 17 сат у класи мр Александра Пантића – 10 полазника

Сва места су резервисана.

ГРАФИКА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ (бесплатна радионица за децу узраста од 11 до 19 година) – 
18. 04. од  18 до 20 сат у класи мр Јелене Манић – 10 полазник

Графички дизајн и дигитално ликовно обликовањe (бесплатна радионица за полазнике старије од 14 година) – 
19. 04. од  11 до 15 сат у класи Вање Додига – 10 полазника

ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ (бесплатне радионице цртања за децу) – 
18. 04. од  10 до 14 сат у класи Мине Зечевић – 10 полазника 

Сва места су резервисана.

ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ (бесплатне радионице цртања за старије од 14 година) – 
1
9. 04. од  10 до 14 сат у класи Мине Зечевић – 10 полазника

 

Скупштина града Београда, на седници одржаној 26. децембра 2002. године, на основу члана 7. и 27. Статута града Београда („Службени лист града Београда“, бр. 18/95, 20/95, 21/99 и 2/2000), донела је

 

ОДЛУКУ

О УТВРЂИВАЊУ СВЕЧАНОСТИ ГРАДА БЕОГРАДА – ДАНИ БЕОГРАДА ОД 16. ДО 19. АПРИЛА

 

Члан 1.

Утврђују се свечаност града Београда, а поводом два значајна историјска догађаја: првог писаног помена имена „Београд“ и предаје кључева слободног Београда кнез Михаилу Обреновићу.           

Поводом ових значајних датума везаних за историју града Београда, утврђују се Дани Београда од 16. до 19. априла и обележајвају се и прослављају као свечаност Града Београда.

Члан 2.

Град Београд додељује, поводом Дана Београда, награде и друга јавна признања правним и физичким лицима за значајна остварења у области производње, образовања, науке, уметности, спорта и другим областима стваралаштва.

Нааграде и признања града Београда установљавају се посебним одлукама.

Члан 3.

Скупштина града Београда донеће одлуке којим се установљавају награде и друга јавна признања града Београда у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове одлуке.

Члан 4.

Ступањем на снагу ове одлуке престаје да важи Одлука о утврђењу празника града Београда („Службени лист града Београда“ 22/95)

Члан 5

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном листу града Београда“.

Скупштина града Београда

Број 644-694/2-XIII-01, 26. децембар 2002. Године