ПРОГРАМ 2023.

ПРОТОКОЛ

Конференција за медије

МЕСТО: Скупштина града Београда, Свечана сала

У организацији Секретаријата за информисање Града Београда и Омладинског позоришта Дадов као извршног продуцента Дана Београда 2023, у Свечаној сали Скупштине града Београда 11. априла са почетком од 11 часова одржаће се Конфренција за медије поводом овогодишње манифестације Дани Београда. На конференцији ће о историјaту и значају ДАНА БЕОГРАДА као и овогодишњем програму манифестације говорити  Никола Никодијевић, председник градске Скупштине и члан Одбора манифестације, Наташа Михаиловић Вацић, градска секретарка за културу и председница Одбора „Дана Београда 2023“, Стефан Миленковић, виолиниста и учесник у програму манифестације и Оливера Вучковић, директорака Завода за заштиту споменика културе.  Модератор ће бити Ирена Јовановић, новинарка.

Свечана седница Скупштине града Београда

МЕСТО: Скупштина града Београда, Свечана сала

На Свечаној седници Скупштине града Београда представници Комисија за доделу Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић као и награде Града Београда за стваралаштво младих и награде Светислав Стојановић, саопштиће одлуке комисија о награђенима за 2022. годину.

Награде Града Београда додељују се за достигнућа остварена у деветнаест различитих области уметности, науке, привреде, спорта …

Полагање цвећа на спомен-обележју на Калемегдану

МЕСТО: Калемегдан

Један од кључних датума у историји Београда свакако је 19. април 1867. године када су Кнезу Михаилу од стране турских власти предати кључеви Београда. Управо је овај датум био један од мотива зашто се баш током априла месеца организује градска манифестације Дани Београда.  Сам чин симболичне предаје кључева одиграо се на Калемегдану на месту где се данас налази Спомен обележје посвећено том догађају. Као и претходних година, и током овогодишњих Дана Београда ,  високи званичници и представници Града Београда положиће цвеће на ово знаменито место. Овим гестом истовремено се одаје и почаст  десетинама и стотинама хиљада људи који су у дугој историји Београда дали своје животе за његову слободу. Цео догађај пропратиће адекватан музичко-драмским програм. У ту сврху наступаће Музички оркестар Министарства унутрашњих послова а група драмских уметника извешће  игроказ инспирисан догађајем из 1876. У склопу догађања припадници Војске Србије извршиче почасну паљбу а питомци Војске Србије истичући заставе Града Београда улепшаће амбијет и доживљај присутнима.

Свечана додела награда Града Београда

МЕСТО: Скупштина града Београда, Свечана сала

На свечаности у Скупштини града представници Града Београда доделиће Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић , награде Града Београда за стваралаштво младих и награду Светислав Стојановић за 2022. годину .

Награде града Београда додељује се заслужним појединцима који су својим радом и делима у претходној години изузетно унапредили културни, научни, привредни и спортски живот у нашем граду.

Свечаност ће бити употпуњена пригодним музичким програмом у извођењу гудачког квартера у саставу Ања Алексић, вилина, Ирена Огризовић, виолина, Миљана Стаменић, виола и Младен Арсеновић, виолончело.

ИЗЛОЖБЕ

Наслеђе на разгледницама Београда

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Трг Републике

ОРГАНИЗАТОР:Завод за заштиту споменика културе града Београда

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ: среда, 12. 4. у 14 часова.    

После изложбе Наслеђе Београда кроз објектив Ристе Марјановића на којој је било приказано непокретно наслеђе наше престонице у периоду од 1936. до 1946. године, Завод се враћа београдском наслеђу као вечитој инспирацији. Изложба Наслеђе на разгледницама Београда има за циљ да пренесе дух и развој београдске улице, архитектуре, људи и догађаја на чијем наличју су биле неке од најинтимнијих и најлепших порука које су слате не само у оквиру Србије, већ и у свет. Изложба је тематски обликована од селекције направљене међу више стотина разгледница из периода 1895-1941. које су део приватне колекције Снежане и Драгана Вицића.

КОНЦЕРТИ

”Београд свира”

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Трг Републике   Због најављених лоших временских услова за суботу, 15. априла концерт БЕОГРАД СВИРА: COLLEGIUM MUSICUM , диригент Драгана Јовановић И СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ & BELGRADE CHAMBER ORCHESTRA биће одржан у Великој сали Коларчеве задужбине (Студентски трг 5).

Бесплатне карте за концерт могу се подићи на Благајни Коларчеве задужбине у среду, 12. 4. и четвртак, 13. 4. у времену од 10 до 14,30 часова и 15,30 до 20 часова као и на дан одржавања концерта (субота, 15. 4) сат пре почетка концерта.
Хвала на разумевању,
Ваши ДАНИ БЕОГРАДА.

Учествују:
COLLEGIUM MUSICUM , диригент Драгана Јовановић
СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ&BELGRADE CHAMBER ORCHESTRA

Програм:                                                                            
Џорџ Гершвин: Три прелида
Астор Пјацола: Четири годишња доба – лето
Квин: Боемска рапсодија
Карл Орф/Ана Крстајић: Кармина бурана
Џон Вилијамс: Шиндлерова листа
Пашона коло

Трајање: 20 + 90 минута

На великој покривеној бини која ће бити постављена на Тргу Републике, одржаће се концерт под називом Београд свира. Овим концертом и специфично одабраним репертоаром желимо да Београђанима и гостима Београдаприредимо  јединствено искуство да слушају чувене класике које сви волимо. Концерт ће бити пропраћен видео пројекцијама које ће се емитовати на великом платну постављеном на бини.

ШЕТЊЕ КРОЗ НАСЛЕЂЕ БЕОГРАДА

Циљ ових шетњи је поред забаве и едукације, али и подизање свести о важности различитих слојева историје и неговања културе сећања код грађана који су важни чинилац у процесу очувања и развоја наслеђа културе.
У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Града Београда организују се следеће јавне шетње кроз наслеђе нашег Београда:

Архитектонска ризница Теразија

Теразије, место где се преплићу архитектура, традиција и историја града, пословни и боемски живот Београђана и место ширења Београда ван шанца током 19. века. Како се десио тај нагли урбани помак, како је настао назив Теразије и ко су главни актери развоја овог дела Београда упознаћете се током шетње овом улицом.

Теразије данас имају улогу главног транзитног „трга“ у оквиру којег се налазеобјекти од високог државног значаја,стамбене зграде, установе културе, хотели,угоститељски објекти, јавни споменици и парковинајистакнутијих српских и југословенских архитеката из различитих периода и стилског обликовања. Иако нема класичан облик трга одувек је у својој историји било место окупљања и важан пословни центар Београда.

С обзиром на то да се везује за српске владаре и владарске династије Карађорђевић и Обреновић, угледне појединце и преломне историјске догађаје, као и да се у оквиру овог простора и данас налазеважне институције, Теразије имају истакнуто место у проучавању друштвене историје и архитектуре нашег друштва у освит модерног доба.

Време одржавања: субота, 15.04. у 11.00 часова

Место окупљања: код Теразијске чесме у 10:45

Води: Ивана Весковић, историчарка уметности

Број посетилаца: 25 особа по групи/вођењу

Занимљивост: Да ли знате где се налазила Теразијска чесма од 1911-1975.године?

Сва места су резервисана.

Београдске цркве уочи Ускрса

Поводом највећег хришћанског празника Васкрса Завод за заштиту споменика културе града Београда организује стручно вођење кроз неколико православних цркава Београда: Светог Марка грађене од 1930-1939. године, друге највеће цркве после храма Светог Саве, затим руске цркве Свете Тројице изграђене 1924. године прилозима руских емиграната и као и Вазнесењске цркве из 1863. године са очуваним зидним сликарством руског уметника Андреја Биценка и иконостасом са иконама Стеве Тодоровића.

Време одржавања: субота, 15.04. у 14.00 часова

Место окупљања: на платоу испред цркве Светог Марка у 13:45

Води: Хајна Туцић, историчарка уметности

Број посетилаца: 25 особа по групи/вођењу

Занимљивост: Да ли знате зашто је значајан простор код цркве Светог Марка и ко је сахрањен у крипти?

Сва места су резервисана.

Подручје Кнез Михаилове улице у 19. веку

Подручје кнез Михаилове улице представља просторну културно-историјску целину, односно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Почетак развоја овог најужег центра Београда, какав данас познајемо, везује се за последње деценије 19. века. Управо овим слојем непокретног културног наслеђа бавиће се историчарке уметности и стручне сараднице Завода за заштиту споменика културе града Београда. Публика ће имати прилику да упозна историјски развој простора, његову велику архитектонску и урбанистичку трансформацију, као и историјске личности најзаслужније за снажан европски заокрет у обликовању Београда након 1867. године када су кључеви града коначно прешли из турских у српске руке.

Време одржавања: понедељак, 17. 04. у 11.00 часова

Место окупљања: парк Калемегдан, код места предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу 10:45 часова

Воде: Бојана Ибрајтер Газибара и Ксенија Ћирић, историчарке уметности

Број посетилаца: 25 особа по групи/вођењу

Занимљивост: Прва улица која је у Београду званично крштена је улица Кнеза Михаила. Управа вароши Београда 1870. године, две године пре знаничног именовања осталих београдских улица, јој је доделила овај назив који се никада кроз историју није мењао

Сва места су резервисана.

Светосавски плато и Храм Светог Саве

Завод за заштиту споменика културе града Београдау сарадњи са управом храма Светог Саве организује посету кроз храм и цео Светосавски плато који је утврђен за културно добро због културно-историјских, архитектонско-урбанистичких и меморијалних вредности овог простора, који је место меморије два преломна догађаја у српској историји: спаљивања моштију Светог Саве (1594) и Првог српског устанка (1804).

Време одржавања: понедељак, 17. 04. у 14.00 часова

Место окупљања: код споменика Светом Сави, између храма и мале светосавске цркве у 13:45

Води: Хајна Туцић, историчарка уметности

Број посетилаца: 25 особа по групи/вођењу

Занимљивост: Како је завршавана изградња куполе храма, зашто је споменик Карађорђу постављен на платоу и где се налази Карађорђев парк ?

Сва места су резервисана.

Опсерваторија на Звездари

5Шетња кроз комплекс Астрономске опсерваторије на Звездари нуди интересантан осврт на историју и развој астрономске праксе на нашем поднебљу, али и увид у изведене радове на овом здању, њихов ток и изазове. Астрономска опсерваторија, која је почела са радом 1891. представља једну од најстаријих научних институција у Србији. Саграђена је између 1929. и 1931. године према пројекту архитекте Јана Дубовог, као комплекс са Управном зградом и павиљонима у које је смештена астрономска опрема. Посетиоци ће имати јединствену прилику да виде велики телескоп у згради великог рефрактора.

Време одржавања: понедељак, 17. 04. у 12.00 часова

Води: Александра Шевић, архитекта и Весна Мијатовић

Место окупљања: испред управне зграде Астрономске опсерваторије Београд у улици Волгиној бр.7 на Звездари

Број посетилаца: 25 особа по групи/вођењу

Занимљивост: При подизању Астрономске опсерваторије у околини није било посађено ниједно дрво. Данас се око комплекса налази читаво природно добро. Зашто је то тако, моћи ћете да сазнате на овој јединственој шетњи.

Сва места су резервисана.

ТУРСКИ БЕОГРАД: 500 година испијања кафе у Београду

Давне 1522. године негде на Дорћолу, у близини раскрасница данашњих улица Цара Душана и Краља Петра I, на месту које нам данас није тачно познато, настала је прва кафана у Београду. Односно прва кафана у Европи. Прво у Београду а тек онда у Цариграду 1554. године, затим у Сарајеву 1592, Лондону 1652, Марсељу 1654, Бечу 1683, Лајпцигу 1694 су се појавиле први угоститељски објекти у којима се пила кафа. Београд је место где су укрштале и преплитале различите навике, обичаји, религије и културе баш као и данас.

Шетајући се између Бајракли џамије, Доситејевог лицеја и Шеих Мустафиног турбета подсетићемо се турског Београда и причати о овим знаменитим споменицима културе.

Време окупљања: уторак, 18.04. у 17.00 часова

Место окупљања: код Бајракли џамије у 16:45

Води: Бојана Ибрајтер Газибара, историчарка уметности и Ана Сибиновић, етнолог

Број посетилаца: 25 особа по групи/вођењу

Занимљивост: Београд је град у коме је пре више од 500 година почело прво испијање кафе у Европи

Сва места су резервисана.

Београд у малом – Улица Краља Петра

Када неко први пут дође у Београд и има веома мало времена да га упозна и разуме, најбоље би било да посети Улицу краља Петра. Ова улица у самом центру града је прави репрезент београдске историје и архитектуре у малом. Посматрајући ову улицу у целини наслеђе различитих етничких група, као и смена различитих стилских концепција од балканске архитектуре, преко историјских стилова, академизма, сецесије, модернизма, ар декоа до савремене архитектуре

Ова улица повезује симболично Саву и Дунав, а у стварности савску и дунавску падину, Косанчићев венац и Дорћол, некадашњи српски и турски део града и превија се преко слемена такозване београдске греде. У ово подручје се улазило кроз Варош капију и ту су се од давнина сустицали прилазни путеви са разних страна света, те није ни чудо да је одувек имала трговачки карактер.

Време одржавања: среда, 19. 04. у 17.00 часова

Место окупљања: бочно уз Конак кнегиње Љубице у 16:45

Води: Бојана Ибрајтер Газибара, историчарка уметности

Број посетилаца: 25 особа по групи/вођењу

Занимљивост: Да ли знате која београдска улица има највише споменика културе?

Сва места су резервисана.

РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ – “Бајковити Београд ”

У Заводу, најбајковитијој кући на Горњем граду Београдске тврђаве, причаћемо деци о наслеђу града Београда – дворцима, принцезама, принчевима и змајевима. Биће речи о Деспоту Стефану Лазаревићу, принцу и витезу, припаднику Витешког реда Змаја. Приказаћемо слике споменика културе који су некад били дворци и у којима су живели прави принчеви и принцезе, краљеви и краљице из наше прошлости – Конак кнегиње Љубице, Конак кнеза Милоша, Стари, Нови и Бели двор. Упознаћемо наше најмлађе са српским принцезама и владаркама кнегињом Љубицом Обреновић и краљицом Маријом Карађорђевић. На крају овог дела сви заједно ћемо заиграти дигитални квиз „Београд знам да чувам“ – прву апликацију о културном наслеђу Београда која је подржана од стране Министарства културе и информисања. За успешан рад на радионици деца ће као поклон добити бојанку „Наслеђе за децу“ Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Програм је намењена деци узраста од 6 до 10 година.

Време одржавања: среда, 19.04. у 14.00

Место одржавања: Зграда Завода за заштиту споменика културе града Београда, Калемегдан, Горњи град бр. 14

Воде: Ана Сибиновић, етнолог и Слађана Милојевић, документариста

Број посетилаца: 20 особа по групи/вођењу

Занимљивост: Знате ли где се налазио највећи дворац у Београду?

ОТВОРЕНА ВРАТА УСТАНОВА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА

БЕСПЛАТНА ПОСЕТА УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА

ЦЕНТАР ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА

Програми које Центар за ликовно образовање  Шуматовачка бесплатно пружа Београђанима у априлутоком трајања Дана Београда 2023:

  • САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА Невена Поповић, отворено сваког дана од 10 до 20 сати, слободан улаз
  • САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА Наташа Јанковић, отворено сваког дана од 10 до 20 сати, слободан улаз
  • ВРТ СКУЛПТУРА, ВРАЧАРСКА БАШТА отворено сваког дана од 10 до 20 сати, слободан улаз

 

  • Отворени атељеи у оквиру уметничко-образовних програма Центра, који се реализују кроз предавања, вежбе, часове практичне наставе, као и јавне стручне и уметничке презентације биће доступни свим заинтересованим суграђанима у следећим терминима:

Графички дизајн и дигитално ликовно обликовањe (радионица за полазнике старије од 14 година)  у класи Вање Додига

18. 4. од 11 до 13 сати – 10 полазника

ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ (радионица цртања за хобисте) – у класи Вање Ђорђевић

18. 4. од 18 до 20 – 10 полазника

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА: ИДЕЈА И МИСАО – Споменици културе Милана Злоковића

Поред програма шетњи кроз културно-историјско наслеђе Београда и радионице за децу Завод је за Београђане током Дана Београда 2023. припремио и изложбу ИДЕЈА И МИСАО коју је организовао у сарадњи са Фондацијом Милан Злоковић.

Изложба : ИДЕЈА И МИСАО – Споменици културе МИЛАНА ЗЛОКОВИЋА

Изложба ће бити отворена од 6. 4. 2023, сваког радног дана од 9 до 15 часова, улаз слободан. 

ПОЗОРИШТЕ „АТЕЉЕ 212“

Позориште Атеље 212 за ДАНЕ БЕОГРАДА 2023. дарује карте за представе КАО И СВЕ СЛОБОДНЕ ДЕВОЈКЕ, АРТ и ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ.

Термини одржавања представа:

Уторак, 4. 4. у 20 часова КАО И СВЕ СЛОБОДНЕ ДЕВОЈКЕ – 5Х2 карте

Све карте су резервисане.

Четвртак, 13. 4. у 20 часова АРТ – 3х2 карте

Све карте су резервисане.

Петак, 28. 4. у 20 часова  ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ – 2х2 карте

Све карте су резервисане.

BUHA LOGO CRVENI-01

ПОЗОРИШТЕ „БОШКО БУХА“

Позориште БОШКО БУХА суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2023. дарује карте за представе БОКЕШКИ Д МОЛ и ЛЕПОТИЦА И ЗВЕР.

Термини одигравања представа:

Уторак, 11. април у 20 сати БОКЕШКИ Д МОЛ – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Недеља , 23.април у 12 сати ЛЕПОТИЦА И ЗВЕР – 5х2 карате

Све карте су резервисане.

Представе се играју у Театру ВУК, Булевар Краља Александра 77а.

ПОЗОРИШТЕ „ДАДОВ“

Омладинско позориште ДАДОВ  суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2023. дарује карте за представу ХАЈДУК У БЕОГРАДУ.

Термин одигравања представе:

Уторак, 18. април у 20 сати ХАЈДУК У БЕОГРАДУ  – 60х2 карата

Представа  се игра у згради Дадова у Десанке Максимовић 6А.

Све карте су резервисане.

ПОЗОРИШТЕ „ПУЛС ТЕАТАР ЛАЗАРЕВАЦ“

Позориште ПУЛС ТЕАТАР ЛАЗАРЕВАЦ поводом Дана Београда 2023. поклања карте за следеће представе: РАСВЕТЉАВАЊЕ СЛУЧАЈА СЕРИЈЕ УБИСТАВА ТРОВАЊЕМ У ЋУПРИЈСКОМ ОКРУГУ СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА 19. ВЕКА, ВИОЛИНА, ДАИРЕ И ПЕГЛА и МУДРО ПРАСЕНЦЕ.

Термини играња представа:

Понедељак, 3. април у 20.00 , Камерна сцена РАСВЕТЉАВАЊЕ СЛУЧАЈА СЕРИЈЕ УБИСТАВА ТРОВАЊЕМ У ЋУПРИЈСКОМ ОКРУГУ СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА 19. ВЕКА, Текст и режија: Анђелка Николић, (5х2 карте)

Све карте су резервисане.

Уторак, 4. април у 20.00 , Камерна сцена РАСВЕТЉАВАЊЕ СЛУЧАЈА СЕРИЈЕ УБИСТАВА ТРОВАЊЕМ У ЋУПРИЈСКОМ ОКРУГУ СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА 19. ВЕКА, Текст и режија: Анђелка Николић, (5х2 карте)

Среда, 12. април у 20.00, Велика сцена, ВИОЛИНА, ДАИРЕ И ПЕГЛА, Текст: Николај Кољада, Режија: Стеван Бодрожа (10х2 карата)

Све карте су резервисане.

Уторак, 25. април у  18.00, Дечја сцена,
Позоришна представа за децу МУДРО ПРАСЕНЦЕ, Текст: Миодраг Милованов, Режија: Ксенија Крнајски (15х2 карте)

МАЛО ПОЗОРИШТЕ „ДУШКО РАДОВИЋ“

Мало позориште Душко Радовић суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2023.  дарује карте за представе КРАДЉИВЦИ КОКОСОВИХ ОРАХА и СНЕЖНА КРАЉИЦА.

Термини одигравања представа:

Субота, 22.04. u 17 – КРАДЉИВЦИ КОКОСОВИХ ОРАХА – 15Х2 карате

Све карте су резервисане.

Субота, 29.04. u 17 – СНЕЖНА КРАЉИЦА – 15х2 карате

Све карте су резервисане.

ПОЗОРИШТЕ „ПУЖ“

Позориште ПУЖ суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2023. дарује карте за представе ЛЕПОТИЦА И ЗВЕРКО, ГОСПОДАР ПЕСМЕ и СЕБИЧНИ ПРИНЦ.

Термини одигравања представа:

Субота, 22. април у 17 сати ЛЕПОТИЦА И ЗВЕРКО – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Недеља, 23. април у 12 сати ЛЕПОТИЦА И ЗВЕРКО – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Недеља, 23. април у 17 сати ЛЕПОТИЦА И ЗВЕРКО – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Субота , 29.април у 12 сати ГОСПОДАР ПЕСМЕ – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Субота , 29.април у 17 сати ГОСПОДАР ПЕСМЕ – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Недеља, 30. април у 12 сати СЕБИЧНИ ПРИНЦ – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

Недеља, 30. април у 17 сати СЕБИЧНИ ПРИНЦ – 5х2 карте

Све карте су резервисане.

БИБЛИОТЕКА „ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ“ ЛАЗАРЕВАЦ

Библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца поводом Дана Београда 2023. поклања суграђанима и гостима Лазаревца следеће програме:

Изложба „ЕКГ шрафура“ Николе Живановића, 16- 17. Април, улаз слободан

Изложба „Ћирилица у калиграфији“  Јованке Шоргић и Добриле Ашкрабић

Свечано отварање 19. април у 18:00 часова, улаз слободан

БИБЛИОТЕКА „МИЛУТИН БОЈИЋ“

Библиотека „Милутин Бојић“ у оквиру обележавања Дана Београда 2023 организује следећи догађај:

Предавање

Сто година од доношења Генералног плана Београда 1923.

Предавач: др Злата Вуксановић Мацура

Среда, 19. април 2023. у 19 часова 

Трибина ће бити одржана у матичном одељењу наше библиотеке у Илије Гарашанина 5

Улаз слободан

ТЕАТАР „ВУК“

Театар ВУК поводом „Дана Београда 2023“ донираће карте за своје следеће представе:

21 СКОК У ЉУБАВ, ПРЕДСТАВА ХАМЛЕРА У СЕЛУ МРДУША ДОЊА, ЖЕНИДБА, ПЛАЦЕБО, ДРВОРЕДУ, НЕ ОКЛЕВАЈ, ИМПРОВИЗУЈ, КАВКАСКИ КРУГОВИ КРЕДОМ, ВЕЧИТО У ОФСАЈДУ и СЕЋАЊЕ ВОДЕ.

Термини одржавања представа:

06.04.2023. „21 СКОК У ЉУБАВ“, 19:30 ч, сцена Култ – (2х2 карте)

Све карте су резервисане.

09.04.2023. „ПРЕДСТАВА ХАМЛЕТА У СЕЛУ МРДУША ДОЊА“, 19:30 ч, сцена Култ- (2х2 карте)

Све карте су резервисане.

13.04.2023. „ЖЕНИДБА“, 20 ч, сцена Александар Поповић- (5х2 карте)

Све карте су резервисане.

18.04.2023. „ПЛАЦЕБО“, 20 ч, сцена Александар Поповић- (7х2 карте)

Све карте су резервисане.

20.04.2023. „ДРВОРЕД“, 19:30 ч, сцена Култ- (2х2 карте)

Све карте су резервисане.

23.04.2023. „НЕ ОКЛЕВАЈ, ИМПРОВИЗУЈ“, 19:30 ч, сцена Култ- (2х2 карте)

Све карте су резервисане.

24.04.2023. „КАВКАСКИ КРУГОВИ КРЕДОМ“, 20 ч,  сцена Александар Поповић- (2х2карте)

Све карте су резервисане.

26.04.2023. „ВЕЧИТО У ОФСАЈДУ“, 19:30 ч, сцена Култ-(5Х2 карата)

Све карте су резервисане.

27.04.2023. „СЕЋАЊЕ ВОДЕ“, 20 ч, сцена Александар Поповић- (3Х2 карата)

Све карте су резервисане.

ПОЗОРИШТЕ НА ТЕРАЗИЈАМА

Позориште на Теразијама током ДАНА БЕОГРАДА 2023. поклања карте за следеће представе: ЦИГАНИ ЛЕТЕ У НЕБО, ФЛЕШДЕНС и ЦРНИ ЛЕПТИР.

 

Термини одигравања представа:

13. 4. у 19,30 ЦИГАНИ ЛЕТЕ У НЕБО (1Х2 карте)

Све карте су резервисане.

20. 4. у 19,30 , ФЛЕШДЕНС (1Х2 карте)

Све карте су резервисане.

28. 4. У 19,30, ЦРНИ ЛЕПТИР (1Х2 карте)

Све карте су резервисане.

ЈУГОСЛОВЕНСКО ДРАМСКО ПОЗОРИШТЕ

Југословенско драмско позориште поводом ДАНА БЕОГРАД 2023. дарује карте за своје представе: ЗАГРЕБ-БЕОГРАД ВИА САРАЈЕВО, ВАТРЕ, ТИТ АДРОНИК , КАСПАР И АУДИЈЕНЦИЈА.

Термини одржавања представа:

8. 4. у 20, 00, Велика сцена – ЗАГРЕБ-БЕОГРАД ВИА САРАЈЕВО (5х2 карте)

Све карте су резервисане.

12. 4. У 20,30, Сцена Студио ЈДП, АУДИЈЕНЦИЈА (3х2 карте)

Све карте су резервисане.

13. 4. У 20,00, Велика сцена – ВАТРЕ (5х2 карте)

Све карте су резервисане.

18. 4. у 20,00, Велика сцена, ТИТ АНДРОНИК у 20,00 часова ( 19х2 карте)

Све карте су резервисане.

18. 4. у 23,00 , Сцена Студио ЈДП, АУДИЈЕНЦИЈА (2х2 карте)

Све карте су резервисане.

23. 4. у 20,00 , Велика сцена , КАСПАР (15х2 карте)

Све карте су резервисане.

ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР

Позориште ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2023. дарује карте за представе СПОРТСКО СРЦЕ  и ПАСИВНО ПУШЕЊЕ.

Термини одигравања представа:

Четвртак, 13. април у 19,30 сати – ПАСИВНО ПУШЕЊЕ – 10×2 карте

Све карте су резервисане.

Уторак, 18. април у 19,30 сати – СПОРТСКО СРЦЕ – 10×2 карте

Све карте су резервисане.

Среда, 26.април у 19,30 сати – СПОРТСКО СРЦЕ – 10×2 карте

Све карте су резервисане.

 

Скупштина града Београда, на седници одржаној 26. децембра 2002. године, на основу члана 7. и 27. Статута града Београда („Службени лист града Београда“, бр. 18/95, 20/95, 21/99 и 2/2000), донела је

 

ОДЛУКУ

О УТВРЂИВАЊУ СВЕЧАНОСТИ ГРАДА БЕОГРАДА – ДАНИ БЕОГРАДА ОД 16. ДО 19. АПРИЛА

 

Члан 1.

Утврђују се свечаност града Београда, а поводом два значајна историјска догађаја: првог писаног помена имена „Београд“ и предаје кључева слободног Београда кнез Михаилу Обреновићу.           

Поводом ових значајних датума везаних за историју града Београда, утврђују се Дани Београда од 16. до 19. априла и обележајвају се и прослављају као свечаност Града Београда.

Члан 2.

Град Београд додељује, поводом Дана Београда, награде и друга јавна признања правним и физичким лицима за значајна остварења у области производње, образовања, науке, уметности, спорта и другим областима стваралаштва.

Нааграде и признања града Београда установљавају се посебним одлукама.

Члан 3.

Скупштина града Београда донеће одлуке којим се установљавају награде и друга јавна признања града Београда у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове одлуке.

Члан 4.

Ступањем на снагу ове одлуке престаје да важи Одлука о утврђењу празника града Београда („Службени лист града Београда“ 22/95)

Члан 5

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном листу града Београда“.

Скупштина града Београда

Број 644-694/2-XIII-01, 26. децембар 2002. Године