ПРОГРАМ 2024.

ПРОТОКОЛ

Дани Београда 2024 – Саопштење за медије

Тачно пре 1146 година, 16. априла 878 г,  први пут је у писаним документима поменуто име Београд, а пре 157 година, 19. априла 1867 г,  извршена је симболична предаја кључева града од стране турских власти кнезу Михаилу и Београд од тада поново постаје српски град. У спомен на ова два изузетно важна датума за историју Београда, од 2003. године Град Београд, у априлу сваке године организује културно-уметничку манифестацију „Дани Београда“. 

„Дани Београда 2024“ одвијаће се од 16 до 19. априла а обележиће их низ догађаја који ће подсетити на богату историју нашег града и  његово велико културно наслеђе. 

Један од најзначајних програмских сегмената који се традиционално реализује у оквиру програма манифестације „Дани Београда“ је и  Свечана додела Награда града Београда у Скупштини града. У ту сврху ће већ 15. априла бити одржана Седница Привременог већа Града Београда на којој ће чланови Комисија за доделу награда саопштити своје одлуке о награђеним за 2023. годину. Седницом ће преседавати Никола Никодијевић, члан Привременог органа Града Београда. Сама Свечаност доделе награда биће одржана 19. априла од 12 часова у Свечаној сали Скупштине града. Добитници награде града Београда, која од пре две године носи назив Награда града Београда – деспот Стефан Лазаревић,  су заслужни појединци који су својим радом у претходној години изузетно унапредили културни, научни, привредни и спортски живот у Београду. Овом приликом биће уручене и Награде Града Београда за стваралаштво младих као и Награда „Светислав Стојановић“.  Награде ће уручитивати господин Александар Шапић, председник Привременог органа и Никола Никодијевић, члан Привременог органа. Модератор програма биће Ирена Јовановић, новинарка.

Други битан програм манифестације одиграће се 16. априла, у 10 часова код Спомен обележја на Калемегдану где је кнез Михаило Обреновић преузео кључеве града од стране Али-Риза паше. Том приликом уприличено ће бити полагање цвећа са прикладним музичко-драмским програмом инспирисаним догађајем из 1876. Цвеће ће на Спомен обележју положити Никола Никодијевић, члан Привременог органа. Пре овог чина биће организована Свечана поворка Кнез Михаиловом улицом до Спомен обележја у којој ће се налазити званичници Града Београда, Музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војне академије, Коњичка бригада Полицијске управе Београда, грађани… У склопу догађања припадници Војске Србије извршиће почасну паљбу.  

Истог дана, 16. априла, предвиђено је и отварање изложбе фотографија на отвореном. Овај програмски формат је већ постао неизоставан за ДАНЕ БЕОГРАДА а овогодишња изложба биће посвећена Теразијама, једном од најзначајнијих центара Београда. Изложба носи назив  Теразије, осврт и сећање – београдско наслеђе: фотографије и разгледнице из колекције Милоша Јуришића. Изложбени панои биће постављени код Теразијске чесме а отварање изложбе планирано је у 14 часова. На 21 паноу, кроз старе разгледнице и фотографије биће приказан историјски развој, данас најзначајнијег урбаног простора Београда – Теразија, од 1890. године до средине 20. века. Организатор изложбе је Завод за заштиту споменика културе града Београда , изложбу ће отворити Наташа Михаиловић Вацић, председница Одбора манифестације „Дани Београда 2024“.

Такође, устаљен програм за Дане Београда су и тзв. Шетње кроз историју и споменике културе Београда чији је циљ упознавање са занимљивостима из историје Београда. Стручњаци Завода за заштиту споменика Београда, који је организатор програма,  одабрали су да  заинтересованим представе три градске локације: Централну кулу Старог сајмишта (термин: 17. 4. од 17 час, води Александра Шевић), Зиндан капију на Калемегдану (термин 18.4. од 17 час, води  др Марија Павловић) и Теразије као један од најзначајнијих центара града (термин 19. 4. од 17 час, воде Бојана Ибрајтер Газибаба и Ивана Весковић). Пријава за шетње вршиће се путем сајта Дана Београда. 

Запажен допринос ДАНИМА БЕОГРАДА 2024. даће и установе културе града Београда. У оквиру програма „Отворена врата установа културе Београда“ учествоваће градска позоришта које ће Београђанима делити бесплатне карате за своје представе у другој половини априла. Такође, градске галерије ће отворити своје изложбене просторе, културни центри, библиотеке, научни Институти организоваће бесплатне радионице , трибинске програме, изложбе и др. Пријава за бесплатне карте и друге програме вршиће се путем сајта Дана Београда. 

Мото ДАНА БЕОГРАДА 2024.  је „Београду, с љубљављу“ а извршни продуцент манифестације је и ове године Омладинско позориште Дадов. 

На званичном сајту ДАНА БЕОГРАДА (www.danibeograda.rs)  заитересовани могу да добију прецизне и правовремене информација о свим важним догађајима везаним за манифестацију, а сајт ће, такође, бити и место где ће се, на брз и једноставан начин, наши суграђани пријављивати за  бесплатне програме ДАНА БЕОГРАДА 2024.

Београд, 9. 4. 2024.

Владимир Мијовић, 

директор Дадова, 

извршног продуцента манифестације  „Дани Београда 2024“

15. април
у 12ч

Свечана седница Привременог органа Града Београда

На Свечаној седници Привременог органа Града Београда поводом додела Награда Града Београда за 2023. годину председници Комисија за доделу Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић као и награде Града Београда за стваралаштво младих и награде Светислав Стојановић, саопштиће одлуке комисија о награђенима за 2023. годину. Седницом ће председавати Никола Никодијевић, члан Привременог органа. Награде Града Београда додељују се за достигнућа остварена у деветнаест различитих области уметности, науке, привреде, спорта …

16. април
у 10ч

Полагање цвећа на Спомен-обележјe на Калемегдану

Место: Калемегдан Један од кључних датума у историји Београда свакако је 19. април 1867. године када су Кнезу Михаилу од стране турских власти предати кључеви Београда. Управо је овај датум био један од мотива зашто се баш током априла месеца организује градска манифестације Дани Београда.  Сам чин симболичне предаје кључева одиграо се на Калемегдану на месту где се данас налази Спомен обележје посвећено том догађају. Као и претходних година, и током овогодишњих Дана Београда , високи званичници и представници Града Београда положиће цвеће на ово знаменито место. Овим гестом истовремено се одаје и почаст стотинама хиљада људи који су у дугој историји Београда дали своје животе за његову слободу. Цео догађај пропратиће примерен музичко-драмским програм у којем ће наступити група драмских уметника који ће извести  игроказ инспирисан догађајем из 1876. У склопу догађања припадници Војске Србије извршиће почасну паљбу. Такође, пре наведеног програма биће организована Свечана поворка Кнез Михаиловом улицом до Спомен обележја у коју ће се налазити званичници Града Београда, Музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војне академије, Коњичка бригада Полицијске управе Београда, грађани Београда … Програм ће водити Ђорђе Стојковић.

19. април
у 12ч

Свечана додела награда Града Београда

На свечаности у Скупштини града предсавници Града Београда доделиће Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић , Награде Града Београда за стваралаштво младих и Награду Светислав Стојановић за 2023. годину.

Награде ће добитницима уручити Александар Шапић, председник Привременог органа и Никола Никодијевић, члан Привременог органа Града Београда.

Програм ће водити Ирена Јовановић. 

ИЗЛОЖБЕ

Од 15. до 21. априла

Теразије, осврт и сећањa – београдско наслеђе

Место: Теразије код Теразијске чесме

Отварање: среда, 16. 4. у 14 часова

Организатор: Завод за заштиту споменика културе Београда

У оквиру Дана Београда 2024. године биће реализована изложба „Теразије, осврт и сећањa – београдско наслеђе“, фотографије и разгледнице из колекције Милоша Јуришића. Изложба ће биће реализована код Теразијске чесме. Отварање изложбе планирано је за 16. април 2024. године у 14 часова.

На 21 паноа (са обе стране 42), кроз старе разгледнице и фотографије биће приказан историјски развој данас најзначајнијег урбаног простора Београда – Теразија од 1890. године до средине 20. века.

Објекти који су настали током последњих деценија 19. и почетком 20. века имају различите стилске и естетске вредности, а заједно са објектима подигнутим до средине 20. века чине складну просторно културно историјску целину. Кроз изложбу ћемо исправити све велике реконструкције Теразија, али и развој и изградњу објеката од којих су многи данас споменици културе: Теразијска чесма, Палата Анкер, Палата Игуманов, Хотел Москва. Као и данас, у периоду интензивне градње, Теразије су биле место окупљања и јавног живота престонице краљевине Србије, а потом и краљевине и социјалистичке Југославије. 

ШЕТЊЕ КРОЗ НАСЛЕЂЕ БЕОГРАДА

Циљ ових шетњи је поред забаве и едукације, али и подизање свести о важности различитих слојева историје и неговања културе сећања код грађана који су важни чинилац у процесу очувања и развоја наслеђа културе.
У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Града Београда организују се следеће јавне шетње кроз наслеђе нашег Београда:

17. април
у 17ч

Централна кула Старог Сајмишта

Први Београдски сајам отворен је 1937. године на левој обали Саве, поред земунског, тада ланчаног моста. Имао је 14.000 m² изложбеног простора, а до 1941. године на Сајму су приређиване редовне пролећне и јесење изложбе и изложбе специјалног карактера. За време Другог светског рата сви изложбени павиљони били су претворени у злогласни концентрациони логор у који су депортовани Јевреји, а затим и други наши грађани, нарочито сељаци са ослобођене територије и присталице НОП-а. Старо сајмиште представља најмасовније мучилиште у Београду током Другог светског рата. Основао га је ГЕСТАПО 8. децембра 1941. године под називом „Judenlager“. Простор је после рата служио за уметничке атеље, а потом деценијама био запуштен. Завод је урадио пројекат, а потом су на основу пројекта изведени радови. Како су текли радови и шта је све урађено на овом споменику културе, моћи ћете да чујете у занимљивој причи о Централној кули.

Време одржавања: среда, 17. 4. од 17 часова

Место окупљања: испред Централне куле Старог сајмишта у 16,45 час.

Води: Александра Шевић

Број посетилаца: 30

Fun Facts: Од места заборава до места сећања! 

Сва места су попуњена.

18. април
у 17ч

Зиндан капија

Историја Београдске тврђаве, најстаријег градског простора Београда, сеже у далеку прошлост, од римског Каструма преко средњовековног града, Хабзбуршког војног утврђења и Отоманске тврђаве Београдска тврђава све до савременог споменика културе. Трагови средњовековне прошлости тврђаве најочуванији су на североисточном фронту тврђаве где се налази и Зиндан капија подигнута у 15. веку. Услед многобројних доградњи и трансформација током векова комплекс Зиндан капије је био у изузетно лошем стању и претила му је опасност од урушавања. Завод је израдио пројекат а потом су изведени радови. Током обиласка упознаћете се са бурном историјом овог простора као и са изведеним радовима током последње реконструкције.

Време одржавања: 18. 4. од 17 час.

Место окупљања: код Зиндан капије на Београдској тврђави од 16,45 час.

Води: др Марина Павловић

Број посетилаца: 30

Fun Facts: Скривене капије и подземни простори Београдске тврђаве!

Сва места су попуњена.

19. април
у 17ч

Теразије

Теразије су место где се преплићу архитектура, традиција и историја града, пословни и боемски живот Београђана и место ширења Београда ван шанца током 19. века. Како се десио тај нагли урбани помак, откуд назив Теразије и ко су главни актери развоја овог дела Београда сазнаћете током шетње овом улицом.

Теразије данас имају улогу главног транзитног „трга“ у оквиру којег се налазе објекти од високог државног значаја, стамбене зграде, установе културе, хотели, угоститељски објекти, јавни споменици и паркови најистакнутијих српских и југословенских архитеката из различитих периода и стилског обликовања. Иако нема класичан облик трга одувек је у својој историји било место окупљања и важан пословни центар Београда.

С обзиром на то да се везује за српске владаре и владарске династије Карађорђевић и Обреновић, угледне појединце и преломне историјске догађаје, као и да се у оквиру овог простора и данас налазе важне институције, Теразије имају истакнуто место у проучавању друштвене историје и архитектуре нашег друштва у освит модерног доба.

Време одржавања: 19. 4. у 17,00 час.

Место окупљања: Теразијска чесма од 16,45 час.

Води: Бојана Ибрајтер Газибара, Ивана Весковић

Број посетилаца : 30

Fun Facts: Колико пута је Теразијска чесма мењала место и да ли је прва на овом простору? 

Сва места су попуњена.

15. април
у 17ч

Вођење кроз изложбу „Црнотравци градитељи Београда…“

У сарадњи Завода за заштиту споменика културе града Београда, Удружења Црнотраваца Београд и Грађевинског факултета Универзитета у Београду приређена је изложба ,,Црнотравци градитељи Београда: градитељска делатност печалбара црнотравског краја у Београду у 19. и првој половини 20. века“.
Изложба осветљава феномен црнотравске градитељске делатности и печалбарског духа и омогућава ближе упознавање са појединцима и групама, дунђерима, самоуким мајсторима, неимарима, али и афирмисаним градитељима и инжењерима пореклом из Црне Траве који су одиграли значајну улогу у изградњи визуелног идентитета Београда у кључним фазама његовог урбанистичког и градитељског развоја. Кроз призму најзначајнијих објеката ,,обликованих црнотравском пердашком“, утврђених за културна добра или препознатих и вреднованих у оквиру просторних културно-историјских целина, изложба представља најзначајније градитељске подухвате у престоници у чијој изградњи су учествовали Црнотравци. На тај начин, општеприхваћена теза о Црнотравцима као добрим мајсторима и талентованим градитељима, нашим посетиоцима биће презентована кроз најзначајнија градитељска остварења посебних архитектонско-урбанистичких и културно-историјских вредности која до данас идентетски одређују урбано језгро Београда.

Место одржавања: Зграда Завода за заштиту споменика културе града Београда, Калемегдан, Горњи град бр. 14

Време одржавања: 15. 4. од 17 часова

Води: Огњен Тутић

Број посетилаца: 30

Fun Facts: Ко су Црнотравци, каква је њихова улога у изградњи Београда и који су то споменици културе које су градили? 

Сва места су попуњена.

ОТВОРЕНА ВРАТА УСТАНОВА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА

БЕСПЛАТНА ПОСЕТА УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА

ПОЗОРИШТЕ „ДАДОВ“

Омладинско позориште ДАДОВ суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2024. дарује карте за представу КАПЕТАН ЏОН ПИПЛФОКС .

Термин одигравања представе:

Среда, 17. април у 20 сати КАПЕТАН ЏОН ПИПЛФОКС – 60х2 карата

Представа се игра у згради Дадова у Десанке Максимовић 6А.

Све карте су подељене.

ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР

Позориште ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2024. дарује карте за представе ГЕНЕРАЛНА ПРОБА САМОУБИСТВА, ЉУБАВ У САВАМАЛИ, ВОЗ, КУЋА, СПОРТСКО СРЦЕ , ПАСИВНО ПУШЕЊЕ, БАЈКА О ПОЗУОРИШТУ, ТО КАД УВАТИ НЕ ПУШТА И КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА. Термини одигравања представа:

Петак, 19. 4. у 20,00 сати – ГЕНЕРАЛНА ПРОБА САМОУБИСТВА – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Субота, 20. 4. у 19,30 сати – ЉУБАВ У САВАМАЛИ – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Субота, 20. 4. у 20,00 сати – ВОЗ – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Среда, 24. 4 у 19,30 сати – ПАСИВНО ПУШЕЊЕ – 1х2 карата

Све карте су подељене.

Среда, 24. 4. у 20,00 сати – КУЋА – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Четвртак, 25. 4. у 19,30 сати – СПОРТСКО СРЦЕ – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Петак, 26. 4 у 19,30 сати – БАЈКА О ПОЗОРИШТУ – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Субота, 27. 4. у 19,30 – БАЈКА О ПОЗОРИШТУ – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Субота, 27. 4. у 20,00 сати – ТО КАД УВАТИ НЕ ПУШТА – 1х2 карте

Све карте су подељене.

Уторак, 30. 4. у 19,30 сати – КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА – 1х2 карте

Све карте су подељене.

БИТЕФ ТЕАТАР

БИТЕФ ТЕАТАР за Дане Београда 2024. дарује карте за представе МИСТЕРИЈА – ВАСИЉЕВ и КАО ДА КРАЈ НИЈЕ САСВИМ БЛИЗУ.

Термини одигравања представа:

Четвртак, 25. 4. у 20,00 – МИСТЕРИЈА – ДУШАН ВАСИЉЕВ – 3х2 карте

Субота, 27. 4. у 12,00 – КАО ДА КРАЈ НИЈЕ САСВИМ БЛИЗУ – 5х1 карта

Недеља, 28. 4. у 12,00 – КАО ДА КРАЈ НИЈЕ САСВИМ БЛИЗУ – 5х1 карта

Све карте су подељене.

МАЛО ПОЗОРИШТЕ „ДУШКО РАДОВИЋ“

Мало позориште Душко Радовић суграђанима током ДАНА БЕОГРАДА 2024.  дарује карте за представе КАМЕНИ ЦВЕТ и КАПЕТАН ЏОН ПИПЛФОКС.

Термини одигравања представа:

Недеља, 21.04. u 12 часова– КАМЕНИ ЦВЕТ – 10х2 карте

Све карте су подељене.

Субота, 27.04. u 17 часова – КАПЕТАН ЏОН ПИПЛФОКС – 10х2 карте

Све карте су подељене.

ПОЗОРИШТЕ БОШКО БУХА

За манифестацију ДАНИ БЕОГРАДА 2024. Позориште Бошко Буха је издвојило бесплатне карте за представе СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА, ТАЈНИ ДНЕВНИК АНДРИЈАНА МОЛА И ПИГМАЛИОН. Термини одигравања представа:
Субота 20. април у 12 сати представа СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА, 2х2 карте
Све карте су подељене.
Недеља , 21. април у 19 сати представа ТАЈНИ ДНЕВНИК АДРИЈАНА МОЛА, 2х2 карте
Све карте су подељене.
Среда, 24.април у 20 сати представа ПИГМАЛИОН, 2х2 карте
Све карте су подељене.
Представе се играју у Театру Вук, Булевар Краља Александра 77а.

ЈУГОСЛОВЕНСКО ДРАМСКО ПОЗОРИШТЕ

Југословенско драмско позориште поводом Дана Београда 2024. Београђанима ће поделити бесплатне карте за следеће представе: ГУБИТНИК, ЗАГРЕБ-БЕОГРАД ВИА САРАЈЕВО и ЛИМЕНИ ДОБОШ. Термини одржавања представа:
Среда, 24. 4. у 19,30 – ГУБИТНИК – 5Х2 карте
Све карте су подељене.
Петак, 26. 4. у 20,00 – ЗАГРЕБ-БЕОГРАД виа САРАЈЕВО – 15х2 карте
Све карте су подељене.

Уторак, 30. 4. у 20,00 – ЛИМЕНИ ДОБОШ – 15х2 карте

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ БЕОГРАДА

Историјски архив Београда позива Београђане да погледају изложбену поставку:

Београд: двадесете године двадесетог века.

Аутори изложбе: Слободан Мандић, Снежана Лазић и Драгана Митрашиновић.

О изложби:
Изложба Београд двадесетих година двадесетог века приређује се у намери да се на пријемчив начин омогући боље сећање и упознавање са Београдом од пре једног столећа, времена у којем су постављени темељи велеградском изгледу и атмосфери нашег главног града. Тежећи да прикажемо што обухватнију слику о развоју и животу Београда у једној од кључних деценија у његовом развоју, у првом реду је коришћена богата грађа Историјског архива Београда: писма, уговори, различита документа, архитектонски нацрти, фотографије, цртежи, мапе, прогласи итд. Презентовани материјал одабран је из тридесетак архивских фондова и збирки и нуди увид у разнолике теме: од пулсирања политичких догађаја, одржавања локалних избора и уређења града, преко урбанизације, уметничких и културних манифестација, развоја индустрије, привреде, здравства, саобраћаја, школства, спорта и туризма, па све до увида у социјалне прилике и свакодневни живот становништва. У одабиру архивске грађе примат је дат новооткривеним или мање познатим документима или фотографијама. На појединим местима у сврху употпуњавања слике архивским документима придодат је и материјал из ондашње штампе. Паралелно са тематски конципираним целинама, ради постављања догађаја и феномена у временску раван и међусобну везу, на крају каталога изложбе дата је и детаљна хронологија.

Место одржавања: Главни хол Југословенске кинотеке (Узун Миркова 1)

Отварање изложбе: 16. 4. у 13 час.

Изложба ће бити отворена од 16. до 22. априла сваког дана од 10 до 20 часова 

Улаз слободан.

ПОЗОРИШТЕ ПУЖ

Позориште Пуж поклања карте за следеће представе УСПАВАНА ЛЕПОТИЦА, НЕВАЉАЛА ПРИНЦЕЗА, ЧЕТИРИ ПРАСЕТА И ЧАРОБНИ НОС.
Термини одржавања представа:

Петак, 19. 4. у  18 сати УСПАВАНА ЛЕПОТИЦА– 5х2 карте

Субота, 20. 4. у  12 сати УСПАВАНА ЛЕПОТИЦА– 5х2 карте
Петак, 26. 4. у  18 сати УСПАВАНА ЛЕПОТИЦА– 5х2 карте
Недеља, 21. 4. у 17 сати – НЕВАЉАЛА ПРИНЦЕЗА – 5х2 карте

Субота, 27. 4. у 12 сати – ЧЕТИРИ ПРАСЕТА 5х2 карте

Субота, 27. 4. у 17 сати – ЧЕТИРИ ПРАСЕТА 5х2 карте
Недеља, 28. 4. у 17 сати ЧАРОБНИ НОС – 5х2 карте
Све карте су подељене.

 

Скупштина града Београда, на седници одржаној 26. децембра 2002. године, на основу члана 7. и 27. Статута града Београда („Службени лист града Београда“, бр. 18/95, 20/95, 21/99 и 2/2000), донела је

 

ОДЛУКУ

О УТВРЂИВАЊУ СВЕЧАНОСТИ ГРАДА БЕОГРАДА – ДАНИ БЕОГРАДА ОД 16. ДО 19. АПРИЛА

 

Члан 1.

Утврђују се свечаност града Београда, а поводом два значајна историјска догађаја: првог писаног помена имена „Београд“ и предаје кључева слободног Београда кнез Михаилу Обреновићу.           

Поводом ових значајних датума везаних за историју града Београда, утврђују се Дани Београда од 16. до 19. априла и обележајвају се и прослављају као свечаност Града Београда.

Члан 2.

Град Београд додељује, поводом Дана Београда, награде и друга јавна признања правним и физичким лицима за значајна остварења у области производње, образовања, науке, уметности, спорта и другим областима стваралаштва.

Нааграде и признања града Београда установљавају се посебним одлукама.

Члан 3.

Скупштина града Београда донеће одлуке којим се установљавају награде и друга јавна признања града Београда у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове одлуке.

Члан 4.

Ступањем на снагу ове одлуке престаје да важи Одлука о утврђењу празника града Београда („Службени лист града Београда“ 22/95)

Члан 5

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном листу града Београда“.

Скупштина града Београда

Број 644-694/2-XIII-01, 26. децембар 2002. Године