Радојичић и Никодијевић уручили Награду Града Београда у двадесет области лауреатима за 2021. годину

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић уручили су данас Награду Града Београда „Деспот Стефан Лазаревић” лауреатима у двадесет области за 2021. годину. Традиционално, награда се додељује деветнаести пут у оквиру манифестације „Дани Београда”, којом се обележавају два важна датума у нашој историји –  прво помињање словенског имена Београда у писаним документима 16. априла 878. године и дан предаје кључева Града Београда кнезу Михаилу Обреновићу 19. априлa 1867. године.

Градоначелник Београд проф. др Зоран Радојичић изразио је задовољство јер је имао част да учествује у додели награде „Деспот Стефан Лазаревић”, који је, како је подсетио, 1405. године Београд прогласио престоним градом.

– Деспот Стефан Лазаревић био је државник који је после Светог Саве највише допринео да Србија буде „мост” између истока и запада, а и данас видимо колико је то важно и истовремено тешко. У његово доба Београд је од порушеног, пограничног градића претворен у модерну европску престоницу, проширену готово десет пута. Он је ојачао привреду, али ништа мање није бринуо о уметности, култури и образовању. Око себе је окупио најважније државнике, витезове и победнике, али и најбоље научнике, писце и сликаре. Управо због тога награду с његовим именом додељујемо најистакнутијим ствараоцима и рођеним победницима – истакао је градоначелник.

Он је поручио добитницима награде да је важно да знају да Београд цени њихов труд, те да оно што је свако од добитника у својој области учинио, вредно је поштовања и дивљења.

– Ви нас учите како најбоље можемо допринети напретку нашег града. Уз ваше име Београд се изговара свуда у свету са поштовањем, хвала вам и на томе – рекао је Радојичић.

Желим да ова награда има континуитет, навео је Радојичић, и додао да то значи да се на тај начин настави са одуживањем нашим најбољим суграђанима. 

– Овакве манифестације су добра прилика да наша деца боље упознају и препознају праве вредности. Уверен сам да ће награде бити додатни мотив, подстрек и надахнуће свима. Слоган Дана Београда ове године је „Београду с љубављу” и једино тако, с љубављу, Београд може да настави свој напредак и чува вредности по којима је познат – закључио је Радојичић.

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић изјавио је овом приликом да од бројних манифестација које се одржавају у главном граду, најлепша и најзначајнија јесте Дани Београда.

– Дани Београда, које обележавамо од 16. до 19. април, означавају два изузетна датума из историје нашег главног града и трудимо се да тада славимо читаву историју Београда. Наша историја је пребогата важним догађајима који су се десили у нашем главном граду. Ово је прилика и да се подсетимо на огроман број изузетних појединаца, који су живели и стварали у Београду, те својим делима и достигнућима славно пронели име Београда у читавом свету – рекао је Никодијевић.

Он је прецизирао да је круна сваке манифестације додела признања најбољима.

– Награде које делимо су уједно и захвалнице вашег града појединцима и удружењима који су урадили нешто велико у претходној години за свој град. Београд је  отворен, хуман и племенит град захваљујући људима који живе и стварају у њему. Верујем да сте својим радом и деловањем урадили много у својим областима без обзира да ли се ради о науци, спорту, историји, култури или уметности. Важније од било чега јесте да сте својим примером подстакли нас да будемо бољи и да учинимо нешто велико за наш град што ће остати и после нас. Желим вам успеха у вашим каријерама, а нашем Београду желим да се даље развија и буде бољи град за живот свих грађана – рекао је Никодијевић и захвалио члановима комисије.

У име лауреата присутнима се обратио Владимир Д. Јанковић, који је том приликом истакао да су сви они почаствовани добијањем овог признања који носи назив нашег града и великог српског средњовековног владара Деспота Стефана Лазаревића, који је својим делом у зидине ове данашње метрополе узидао оно без чега ниједно људско прегнуће нема ни смисла ни сврхе ни циља – љубав. 

– Сви смо ми почаствовани и дирнути овим престижним признањем, које у себи сажима, не само поштовање према ствараоцима из различитих области друштвеног живота, већ и оно тако драгоцено сазнање потребно сваком људском бићу да је у средини у којој је рођено или у којој живи прихваћено и вредновано, цењено и уважавано – рекао је Јанковић, захваливши свим члановима жирија који су прихватили нимало лак задатак да у мноштву стваралаца који дишу у Београду и за Београд одаберу оне чија су дела заслужила да буду овенчана овом угледном наградом са дугом традицијом и дубоким значењем. 

Награду за књижевност и преводно стваралаштво добио је Владимир Д. Јанковић, за позоришно стваралаштво Нада Шаргин, за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Александар Цветковић, за музику и музичко-сценско стваралаштво др Маја Смиљанић Радић, за друштвене и хуманистичке науке проф. др Радош Љушић, за природне и техничке науке проф. др Драган Милићев, за проналазаштво Александар Марковић, за изузетно дело које представља допринос развоју медицине проф. др Драган Машуловић, проф. др Ружа Стевић, проф. др Зорица Милошевић и проф. др Драган Сагић, за рад или резултате изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине Ковид болница Батајница Универзитетског клиничког центра Србије, са проф. др Татјаном Аџић Вукичевић на челу, док је награду за архитектуру и урбанизам добио Владимир Лојаница. 

Награда града Београда за пољопривреду припала је породичном пољопривредном газдинству Михаља Павела Давида из Бољевaца, општина Сурчин, за новинарство Ненаду Камиџорцу, за образовање др Златку Грушановићу и за спорт Милици Мандић. Награда града Београда за заштиту животне средине додељена је Ђорђу Билинцу, Горану Велиновом, Петру Величковићу, Славиши Видаковићу, Марку Вукичевићу, Стефану Ђуришићу, Мирославу Живковићу, Илији Илићу, Јанку Максимовићу, Марку Максимовићу, Драгану Мијушковићу, Николи Мијушковићу, Игору Праизовићу, Александру Сандићу, Нади Сарић Велинов, Дејану Станковићу, Миловану Тодоровићу, Милану Томашевићу, Небојши Чавићу и Немањи Шурлан.  

За дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда награда је припала Новаку Ђоковићу. Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд добио је Михаило Јовановић. Награда града Београда за стваралаштво младих у области науке за 2021. годину додељена је Николи Теомировићу, а Награда града Београда „Светислав Стојановић” Ватрогасно-спасилачкој бригади Београд и појединцу Дарку Цветићу. 

Гости на овогодишњој додели Награде Града Београда били су представници Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1920 и пет градова и општина (Ужице, Смедерево, Шабац, Љубовија и Кладово), које је званично угостио председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић.