Отварање изложбе фотографија на Тргу Републике

На Свечаној седници Скупштине града Београда одржаној у Скупштини града 12. 4. 2023. представници Комисија за доделу Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић као и награде Града Београда за стваралаштво младих и награде Светислав Стојановић, саопштили су одлуке комисија о награђенима за 2022. годину.

Свечаној седници присуствовала је Весна Видовић, заменица градоначелника Београда, Наташа Михаиловић Вацић, градска секретарка за културу, одборници Скупштине града, чланови Градског већа, секретари, председници комисија за доделу Награде града Београда, представници медија.

Награде Града Београда додељују се за достигнућа остварена у деветнаест различитих области уметности, науке, привреде, спорта …

Свечаном седницом преседавао је Никола Никодијевић, председник Скупштине Београда а донесене су одлуке да се награде града Београда – деспот Стефан Лазаревић  доделе: за књижевност и преводно стваралаштво Горан Петровићу, за позоришно стваралаштво Милану Марићу, за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Александру Денићу, за музику и музичко-сценско стваралаштво Ирени Драговић, за друштвене и хуманистичке науке проф. др Драгану Симеуновићу, за природне и техничке науке др Катарини Гашић, др Невени Златковић и др Немањи Кузмановићу, за изузетно дело које представља допринос развоју медицине проф. Др Радоју Чоловићу, за рад или резултате изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју медицине проф. Др Лазару Давидовићу, за пољопривреду породичном газдинству Марка Николића из Велике Иванче, за новинарство Сањи Лубурић, за образовање проф. др Драгану Симеуновићу, за спорт Дамиру Микецу, за заштиту животне средине Живојину Петровићу, за херојско дело Марку Драгићевићу, за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју Београда Урошу Дојчиновићу, за реализацију догађаја од значаја за град Београд кустоском тиму Музеја савремене уметности: Мирославу Карићу, Александри Мирчић и Жаклини Ратковић. Награда града Београда за стваралаштво младих у област уметности додељена је Олги Јанковић и Дамјану Јовичину а награда „Светислав Стојановић“ Данилу Дакићу за појединца и Ватрогасно-спасилачком батаљону Вождовац.

За награду  града Београда – деспот Стефан Лазаревић за архитектуру није било кандидата  а награда за област проналазаштва није додељена. Такође, за награду за стваралаштво младих за област науке није било пријављених.

Никола Никодијевић је на крају седнице, у име Скупштине Града Београда, упутио честитке добитницима награда, а комисијама захвалио на марљивом и преданом раду. 

Награде града Београда ће добитницима бити уручене на свечаности која ће бити организована 19. априла 2023.