Уручене награде града Београда за 2019. и 2020. годину

У оквиру манифестације „Дани Београда” данас су у Сава центру свечано уручене награде града Београда за 2019. и награде града Београда – деспот Стефан Лазаревић за 2020. годину. Награде су уручили градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Свечаности су присуствовали заменик градоначелника Горан Весић, помоћник Андреја Младеновић, секретар за културу Иван Карл и други представници града и јавне личности.

Градоначелник је изразио задовољство што се обраћа на дан када су 1867. године кнезу Михаилу Обреновићу на Калeмегданској тврђави предати кључеви града и када је Београд након три века отоманске окупације постао српски град. Тада су, додао је, на Калемегданској тврђави турске страже заменили српски војници.

– Београд је поносан на своју историју и никада је неће заборавити. Прешли смо дуг пут од тих времена до данас. Данас је Београд модерна европска престоница у којој се интензивно гради, а наши суграђани осећају конкретан бољитак и напредак. Награда града Београда додељује се као круна свечаности „Дани Београда” коју традиционално обележавамо од 16. до 19. априла. Ове године је обележавамо под слоганом „Култура је победник” – истакао је градоначелник.

Београд, пре свега, чине људе и оно што они раде, навео је Радојичић и поручио добитницима награда да су протекле две године учинили много добрих и важних ствари за Београд и Србију.

– Зато вам Град овом наградом одаје највеће признање за изузетан допринос у областима уметности, музике, медицине, науке, архитектуре и урбанизма, проналазаштва, образовања, спорта, заштите животне средине, херојских дела и другог. Ваша посвећеност, ентузијазам, вредан рад и херојство доприносе да наш град још брже напредује и да се његова слава преноси и ван граница наше земље. Честитам свим добитницима јер ваша достигнућа су импресивна, а поготово ако имамо у виду околности, пандемију, у оквиру које сте радили и стварали. Сигуран сам да ће у наредним годинама, ваша дела, као и дела ранијих добитника, представљати подстицај и инспирацију за све вредне људе и посвећене професионалце у Београду – нагласио је Радојичић.

Важно је да знате, додао је градоначелник, да Београд цени ваш труд, истрајност и допринос и да се увек радујемо када овом наградом можемо да одамо признање за оно што оставља траг у нашем лепом граду.

– Пандемија нас је само ојачала у стварању бољег, безбеднијег, хуманијег, солидарнијег и лепшег Београда. Желим да захвалим и члановима жирија који за прошлу и ову годину нису имали лак задатак да између више кандидата, радећи у време пандемије, изаберу оне најбоље. Београд и култура побеђују – закључио је градоначелник Радојичић.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је да у Београду живи, ради и ствара велики број изузетних појединаца. Ти људи су, навео је, доказани у својим областима и добили су признања и ван граница наше земље.

– Ова награда постоји више деценија и потребно је наћи начин да се одужите својим суграђанима који су постигли велике резултате и провели име нашег града по читавом свету и читавој Европи. Ово је некада била Октобарска награда, а од 2003. године одлуком Скупштине града ово је награда града Београда која се додељује у априлу, када се славе „Дани Београда”, а од прошле године она носи назив „Деспот Стефан Лазаревић”. Постоје награде и разна признања која добијају људи који нису из Београда, као што је звање почасни грађанин Београда. Потребно је да постоји награда која се даје Београђанима који раде, живе и стварају овде, и тиме чине овај град бољим – нагласио је Никодијевић.

Он је подсетио да се „Дани Београда” прошле године нису обележавали на овај начин због пандемије, те су ове године додељене награде за 2019. и 2020. годину.

– Ово је континуитет који ће наставити и генерације после нас. Морамо да имамо нешто чиме можемо да се одужимо, бар на симболични начин, најбољима међу нама – закључио је Никодијевић.

У име награђених присутним се обратио Новица Антић који је захвалио Граду Београду на части да буду добитници ове важне награде.

Добитници Награде града Београда за 2019. годину: 
– књижевност и преводно стваралаштво – Новица Антић,
– позоришно стваралаштво – Светислав Гонцић,
– филмско и радио-телевизијско стваралаштво – Милош Биковић,
– ликовно и примењено стваралаштво, визуелни и проширени медији – Горан Чпајак,
– музика и музичко-сценско стваралаштво – Јадранка Јовановић,
– друштвене и хуманистичке науке – проф. др Драган Симеуновић,
– природне и техничке науке – др Славенко М. Стојадиноцић, проф. др Видосав Д. Мајсторовић,
– проналазаштво – Зорица Дуловић,
– изузетно дело које представља допринос у развоју медицине – проф. др Иван Пауновић, проф. др Александар Диклић и проф. др Владан Живаљевић,
– рад или резултати изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине – Тим за тромбектомије Клиничког центра Србије са доц. др Марком Ерцеговцем на челу и др Иваном Вукашиновићем,
– архитектура и урбанизам – Зорица Савичић и Зоран Дмитровић,
– пољопривреда – Породично пољопривредно газдинство Александра Љубојевића из Грабовца, општина Обреновац,
– новинарство – Зоран Љ. Николић,
– образовање – Александра Станковић,
– спорт – Тијана Богдановић,
– заштита животне средине – Марина Дрндарски,
– херојско дело – Иван Вучетић,
– дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда – није додељена,
– изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд – Слободан Накарада, Сенка Ристивојевић и Дејан Сретеновић.

2019 – Награда града Београда – Стваралаштво младих:

– наука – није додељена,
– уметност – Јована Лазић.

2019 – Награда града Београда „Светислав Стојановић”:

– појединац – Александар Марковић,
– ватрогасна бригада – Ватрогасно-спасилачка бригада Београд.

 Добитници Награде града Београда – деспот Стефан Лазаревић за 2020. годину: 

– књижевност и преводно стваралаштво – Игор Маројевић,
– позоришно стваралаштво – Борис Лијешевић,
– филмско и радио-телевизијско стваралаштво – није било кандидата,
– ликовно и примењено стваралаштво, визуелни и проширени медији – Рајко Р. Каришић,
– музика и музичко-сценско стваралаштво – доктор уметности Немања Станковић,
– друштвене и хуманистичке науке – Борис Милосављевић,
– природне и техничке науке – не додељује се,
– проналазаштво – др Александар Маринковић, др Тихомир Ковачевић, др Јелена Русмировић, др Саша Брзић, Јовица Нешић, др Александра Божић и др Марина Стаменовић,
– изузетно дело које представља допринос у развоју медицине – проф. др Бранислава Савић, проф. др Сања Митровић и проф. др Тања Јовановић,
– рад или резултати изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине – др Татјана Станојковић,
– архитектура и урбанизам – није било кандидата,
– пољопривреда – Породично пољопривредно газдинство Душана Ђорђевића из Камендола, општина Гроцка,
– новинарство – Живорад Николић,
– образовање – Лидија Жупанић Шуица и Маја Кескинов,
– спорт – Немања Мајдов,
– заштита животне средине – не додељује се,
– херојско дело – Бранко Антић,
– дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда – Милован Витезовић,
– изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд – Ивана Пејоски и Милена Станишић.

 2020 – Награда града Београда – Стваралаштво младих:

– наука – Душан З. Николић,
– уметност – Јана Чубриловић, Јелена Тутић, Ирина Пејоски и Корана Чича-Поткоњак.

2020 – Награда града Београда „Светислав Стојановић”:

– појединац – Небојша Барој,
– ватрогасна бригада – Ватрогасно-спасилачка бригада Београд.

Фото: Предраг Митић